Verloren, maar wel lekker gezoend

Jorn de Boer uit Joure was een van de ‘verslagen’ fans in Bazel. Maar wie weet maakt een meisje uit Groningen alles goed.

Oranjefans in Bazel, na afloop van de door Nederland verloren wedstrijd tegen Rusland. Foto Merlin Daleman Zwitserland, Basel, 21-06-08 Tekst Steven Derix nr. 9 © Foto Merlin Daleman voetbal Euro 2008 europese kampioenschappen Nederland - Rusland Daleman, Merlin

Steven Derix

Oane Jellema heeft het nog niet helemaal door. Dat het knappe meisje dat in de Bermudabar een hand op zijn knie legde een prostituee is. Zijn vriend Arjen van het Meer heeft helemaal niets door, want hij ligt te slapen tegen een muur.

Het is anderhalf uur na de nederlaag, en Bazel stroomt leeg. De hele zaterdag hebben de oranjefans het straatbeeld gedomineerd. Tegen het middaguur zijn er volgens de geruchten meer dan 150.000 Nederlanders in de stad. De Zwitserse douane heeft de grens dichtgegooid, zo zeiden de supporters tegen elkaar. „Bazel is van ons”, riep de Nederlandse presentator tegen de middag op het podium van de fanzone op de Ka-sernenplatz.

Van een alcoholverbod hebben ze in Bazel nog nooit gehoord. En gezopen werd er, deze zaterdag. Al voor het middaguur was de meegenomen Amstel en Grolsch op, en liepen oranjesupporters te sjouwen met sixpacks van de lokale Brau.

Toch verliep de hele dag zonder enige wanklank. De Zwitserse organisatie was bijna perfect. In de stad waren op verschillende plaatsen ‘fanzones’ ingericht waar Nederlandse supporters de wedstrijd konden zien. Vrijwilligers hielden zorgvuldig in de gaten dat er niet te veel mensen op één plek werden samengepakt. Toen honderden aangeschoten oranjefans besloten verkoeling te zoeken in de snelstromende Rijn, was de waterpolitie ter plaatse.

Aan het begin van de avond was de wedstrijdspanning toegenomen. Toen de fanzones vol waren, gingen de Nederlanders op zoek naar cafés om de wedstrijd te bekijken. De oranjefans die nog ontspannen aan de Bratwurst zaten, behoorden tot de vele duizenden Zwitsers, die – in tenues van het Nederlands elftal – het oranjefeest wilden meemaken.

Maar dat feest gaat niet door. Direct na het laatste fluitsignaal is de massa in beweging gekomen: over de Rijnbrug, naar het station, terug naar de camping. De sfeer is terneergeslagen, maar vriendschappelijk. De Zwitserse politie zal slechts 30 aanhoudingen verrichten, deze avond.

Jorn de Boer uit Joure zit verslagen in de Webergasse. „We zijn geflikt door de Russen”, zegt Jorn de Boer. Samen met Oane , Arjan enPeter Mulder is hij vrijdagmorgen naar Bazel gereden. De nacht hebben ze in en naast de auto doorgebracht. Jorn verontschuldigt zich voor zijn tranen. „Het was zo mooi. Al die Nederlanders bij elkaar. En op het plein geen Rus te zien.” Hij wrijft nog eens in zijn ogen. „Ja, op het Róde Plein in Moskou, dáár staan ze nu te hossen natuurlijk.”

Met die leuke meid uit Groningen had hij een afspraak gemaakt. „Ik zei: als Nederland scoort, dan gaan we zoenen.” Bij de 1-1 hadden ze de daad bij het woord gevoegd. En ja, lacht Jorn, hij hééft haar nummer. „Misschien heb ik op deze avond een relatie opgedaan.’’

    • Steven Derix