VEB hekelt bonus Votron

Het is gebruikelijk dat bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen aandelen en opties krijgen als onderdeel van hun beloningspakket. Zo profiteren ze mee van een waardestijging van het bedrijf op de beurs en voelen ze het in hun portemonnee als de beurswaarde daalt.

Zo niet bij Fortis. Daar ontving topman Jean Paul Votron een bonus van 2,5 miljoen euro, terwijl de beurswaarde van zijn bedrijf vorig jaar met 15 miljard euro inzakte. De raad van commissarissen vergoelijkte deze betaling juist als compensatie voor het waardeloos worden van Votrons optie- en aandelenpakket.

Deze kunstgreep levert de Belgische bestuursvoorzitter de hoogste notering op in de Top 10 beloningsschandalen, die de Vereniging van Effectenbezitters jaarlijks opstelt. Behalve de compensatiebonus voor de gedaalde waarde van zijn optie- en aandelenpakket, kreeg Votron zonder overleg met de aandeelhouders een salarisverhoging van 73 procent. De koersval van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar zet, na de succesvolle maar kostbare overname van ABN Amro, onverminderd door. Afgelopen vrijdag bereikte het aandeel Fortis met 12,18 euro het laagste niveau sinds maart 2003.

Op de ranglijst van beloningsschandalen van de VEB over 2007 staan vooral topmannen die het veld hebben moeten ruimen, onder meer Ab Pasman van Grolsch, Frans Koffrie van Corporate Express en het directieduo Maarten Fontein/Martin van Geel van voetbalclub Ajax. Zij kregen vaak miljoenen mee, na een overname of na gebleken wanbeleid.

De omvang van de bonussen en vertrekpremies is niet maatgevend voor de lijst van de VEB. Rijkman Groenink van ABN Amro verdiende alles bij elkaar verreweg het meeste (ruim 31 miljoen euro) na de verkoop van zijn bank, maar staat pas op de achtste plaats.