Turkse doelman is verre van een schlemiel

Groen en geel heb ik me geërgerd aan de verslaggeving van de kwartfinale van het EK tussen Turkije en Kroatië. De winnaars konden niets goed doen, de verliezers niets fout. Noch bij de NOS, noch in NRC Handelsblad. Het begon al voor de wedstrijd met de introductie door Jack van Gelder die zei dat de Kroaten de grote kanshebbers waren. Hoe duidelijker bleek dat het tegenovergestelde waar was, hoe negatiever de anchorman werd over het spel van de Turken. Irritant, maar in het vuur van een liveverslag kan dat gebeuren.

Een stuk kwalijker vond ik het commentaar van sportredacteur Dirk Vandenberghe (NRC Handelsblad, 21 juni). Die had immers op zijn gemak naar de wedstrijd kunnen kijken en er een uurtje over kunnen nadenken. Ook bij hem waren de Kroaten huizenhoog favoriet. De vraag waarom die dan niet beter hadden gespeeld, kwam blijkbaar niet bij hem op. Waarom scoorden zij niet, ondanks alle kansen die ze kregen? Nu raakten ze alleen maar van slag, ondanks (of misschien juist door) het soms miserabel ogende spel van de Turken.

Na alle wedstrijden kon de Turkse verdediging geen geheimen meer hebben, maar toch kwamen de Kroaten er niet doorheen. Pas in de 28ste minuut van de verlenging slaagde Klasniç er in doel te treffen. Het kost mij als Turkse geen moeite om te zeggen dat keeper Rüstü daarbij bepaald niet vrijuit ging. Maar dat Vandenberghe deze doelman de dag na de wedstrijd een `schlemiel` mag noemen, is ronduit beledigend voor iemand die ook een aantal ballen waanzinnig mooi heeft tegengehouden en die de enige `mogelijke` treffer tijdens de penalty`s heeft weten te verijdelen.

Mario Been en Van Gelder brachten bij hun nabeschouwing op tv de grootmoedigheid op om terug te komen op hun commentaar van voor de wedstrijd. Been zei zelfs dat hij het niet meer aandurfde om nog iets over het Turkse spel te zeggen. Dat siert hem, want hoe je het ook wendt of keert, Turkije leverde tot nu toe de meest sensationele overwinningen van het hele EK. Het wachten is alleen nog op een neutrale nabeschouwing in NRC Handelsblad.

    • Senay Özdemir Hoofd Sen Magazine