Turkije mist liefst negen spelers in halve finale

Turkije treedt woensdag in Bazel met een zwaargehavend elftal aan in de halve finale tegen Duitsland. De Turkse bondscoach Fatih Terim mist wegens blessures en schorsingen maar liefst negen spelers. Gisteren maakte de Turkse voetbalbond bekend dat ook aanvoerder Nihat Kahveci niet van de partij is in de halve finale. „Nihat heeft zijn ploeg succes gewenst voor de wedstrijd tegen de Duitsers en hoopt dat ze winnen”, aldus de verklaring van de Turkse voetbalbond.

De aanvaller moet het vervolg van het Europees kampioenschap voetbal aan zich voorbij laten gaan wegens een dijbeenblessure. Nihat liep de blessure vrijdag op tijdens de kwartfinale tegen Kroatië (1-1). Dat duel won Turkije uiteindelijk na strafschoppen. De ploeg was in de blessuretijd van de verlenging alsnog op gelijke hoogte gekomen. De Turkse aanvoerder moest aan het einde van de verlenging met een blessure naar de kant.

Nihat speelde in de groepsfase van het EK een belangrijke rol voor Turkije. In het duel met Tsjechië schoot hij zijn ploeg, bij een 2-1 achterstand, met twee treffers vlak inde slotfase alsnog naar de winst. Daarmee verzekerden de Turken zich van een plaats in de kwartfinales.

Voor bondscoach Fatih Terim is het gemis van zijn aanvoerder een nieuwe tegenslag. De Turken kampen immers met een waslijst aan blessures en schorsingen. Doordat er negen spelers ontbreken, zijn er slechts veertien van de 23 inzetbaar. Terim kan tegen Duitsland geen beroep doen op de geschorste spelers Volkan Demirel, Tuncay Sanli, Emre Asik en Arda Turan. Daarnaast zijn Servet Cetin, Emre Belözoglu, Emre Güngör, Ayhan en Nihat geblesseerd.

Als gevolg van alle schorsingen en blessures moet reservedoelman Tolga Zengin serieus rekening houden met een optreden als veldspeler bij het EK, zo liet de bondscoach weten in de aanloop naar het duel met Duitsland weten. „Mijn derde keeper kan eventueel in de slotfase als spits of als centrale verdediger invallen”, verzuchtte Terim. „We moeten sowieso improviseren. Maar ik blijf geloven in de finale. We hebben bij dit EK al diverse keren aangetoond dat we het onmogelijke kunnen presteren. Dat kan dus tegen Duitsland ook weer.” Daarmee doelde Terim op het drietal miraculeuze ontsnappingen van zijn team tijdens dit EK.

In de groepsfase won Turkije met 2-1 van Zwitserland, door een doelpunt in blessuretijd. Ook tegen Tsjechië en Kroatië scoorde Turkije in de slotfase van de wedstrijd. Turkije is voor het eerst doorgedrongen tot de halve finales van een Europees kampioenschap.