Turkije mist een half elftal

Turkije treedt woensdag in Bazel met een zwaargehavend elftal aan in de halve finale tegen Duitsland. De Turkse bondscoach Fatih Terim mist wegens blessures en schorsingen negen spelers.

Gisteren werd bekend dat ook aanvoerder Nihat Kahveci niet van de partij is. De aanvaller moet het vervolg van het EK aan zich voorbij laten gaan wegens een dijbeenblessure, die hij vrijdag opliep tegen Kroatië.

Nihat speelde in de groepsfase van het EK een belangrijke rol. In het duel met Tsjechië schoot hij zijn ploeg, bij een 2-1 achterstand, met twee treffers in de slotfase alsnog naar de winst, waarmee het land zich voor de kwartfinales plaatste.

Bondscoach Fatih Terim kan tegen Duitsland geen beroep doen op de geschorste spelers Volkan Demirel, Tuncay Sanli, Emre Asik en Arda Turan. Daarnaast zijn Servet Cetin, Emre Belözoglu, Emre Güngör, Ayhan en Nihat geblesseerd.

Als gevolg van alle schorsingen en blessures moet reservedoelman Tolga Zengin woensdag serieus rekening houden met een optreden als veldspeler, liet de bondscoach weten in de aanloop naar het duel met Duitsland.

Terim: „De derde keeper kan in geval van nood in de slotfase als spits of als centrale verdediger invallen. We moeten sowieso improviseren. Maar ik blijf geloven in de finale. We hebben bij dit EK al diverse keren aangetoond dat we uit geslagen positie kunnen terugkomen. Waarom zou dat tegen Duitsland niet opnieuw lukken?”

Daarmee doelde Terim op de drie miraculeuze ontsnappingen van zijn ploeg tegen achtereenvolgens Zwitserland, Tsjechië en Kroatië. In alle gevallen scoorden de Turken in de laatste minuut.

De plaatsing voor de halve finale heeft het land in extase gebracht. Het is dan ook voor het eerst dat Turkije tot de laatste vier van het EK is doorgedrongen. (ANP)