Televisie Voorkeur

wimbledon logo's

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over pizzakoeriers die steeds vaker worden overvallen. In Utrecht is er een gebied waar pizzakoeriers niet meer mogen komen. In Rotterdam is er een forse stijging in het aantal overvallen. Politie en gemeenten zoeken naar oplossingen. Zo rijdt een koerier uit Emmeloord met een camera op zijn helm. Zelfs GPS-systemen met alarmknoppen worden ingezet om de koeriers in de gaten te kunnen houden. Verder een eerder aangekondigde, maar door actualiteit uitgestelde reportage waarin politieman en Antillen-deskundige Rodney Bos verklaart waarom het rendement van de 20 miljoen euro, uitgegeven om Antilianen op het rechte pad te houden, vrijwel nul is. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. De Congolese rebellenleider Thomas Lubanga is aangeklaagd voor het ronselen van kindsoldaten in een oorlog die aan naar schatting vier miljoen mensen het leven kostte. De verdachte van het Internationaal Strafhof in Den Haag dreigt door een vormfout vrijuit te gaan. Het proces is gestaakt en dinsdag wordt in een hoorzitting besloten of Lubanga zichzelf weer vrij man mag noemen. Heikelien Verrijn-Stuart (juridisch journaliste), Geert-Jan Knoops (hoogleraar internationaal strafrecht) en Mark Vogt (directeur van War Child) geven commentaar. Verder een portret van Thérèse Boer, wijnmeester en gastvrouw van het met Michelinsterren bekroonde Zwolse restaurant De Librije. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Morgen begint de rechtszaak tegen de militairen die in Eindhoven een zwerver in elkaar zouden hebben geslagen. Een reportage. Verder een interview met de Oostenrijkse pianist Alfred Brendel (1931) die Nederland aandeed tijdens zijn afscheidstoernee en aandacht voor de actuele ontwikkelingen in Zimbabwe. Ned.2, 22.45-23.20u.

informatief

Mary Queen of shops. Derde aflevering van een zesdelige reportageserie waarin detailhandelgoeroe Mary Portas kleine kledingwinkels advies geeft hoe ze zich te weer kunnen stellen tegen de grote concurrenten. Burt’s Men’s Store in Chorlton is al sinds 112 jaar in het bezit van Adrian Burts familie, maar de loop is er uit. Portas ziet wel toekomst in de onderneming, maar dan is er een radicale verandering nodig: de oubollige jaren 70 collectie moet eruit en het personeel moet nodig omschakelen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Groeten van Max. Nieuw consumentenprogramma voor de vakantieganger met Sybrand Niessen. Actualiteiten op het gebied van reizen en vakantietrends. Verder de rubriek Underkoffer, waarin een kwalijke zaak binnen de reisbranche onder de loep wordt genomen. Vragen van kijkers over reizen en vakantie, zoals visa en annuleringsvoorwaarden worden beantwoord. Ook ‘tips en tricks’ die het reizen vergemakkelijken en zelfs leuker maken. Ned.1, 21.25-22.15u.

Gezellig naar Marokko. Eerste deel van een zevendelige reportageserie waarin presentator Derek Bolt met een groep van veertig kampeerders, twintig stellen, meereist naar Marokko. Na de ontmoeting in de Spaanse stad Tarifa volgt de overtocht met de boot naar Marokko. Ned.1, 22.15-22.45u.

Drama

Cranford Chronicles. In de Britse historische kostuumserie Cranford Chronicles staat het stadje Cranford in Cheshire centraal. Het is 1842: de komst van een spoorlijn uit de industriestad Manchester en een jonge, knappe en moderne arts veroorzaken onrust in het stadje. In de bekroonde serie spelen o.a. Judi Dench, Eileen Atkins, Simon Woods en Philip Glenister. Zie ook pagina 18. Ned.2, 20.55-22.00u.

amusement

Grumpy old women: Beat the clock. Vrouwen van middelbare leeftijd – onder anderen Germaine Greer, Lynn Barber, Peter Cernick and Jenny Eclair – klagen op een vermakelijke manier over de eisen die tegenwoordig aan moderne vrouwen worden gesteld. BBC 2, 23.00-23.30u.

sport

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder bespreekt terug in Hilversum de gebeurtenissen op het EK 2008. Vandaag met Hugo Walker (‘Komt dat schot!’), commentator bij Sport in Beeld, de voorloper van NOS Studio Sport, scheidsrechter Pieter Vink die Oostenrijk-Kroatië en Zweden-Spanje leidde, maar nu op EK 2008 is uitgefloten, acteur en Ajax-aanhanger Jack Wouterse, die ook veel in commercials is te horen en Arthur Numan die onder meer speelde voor FC Twente, PSV en Glasgow Rangers. Ook was hij international. Numan speelde twee EK’s en twee WK’s. Ned.1, 20.40-21.45u.