Scherpe reacties na ‘antisemitisch’ geweld in Parijs

Een joodse jongen van 17 jaar is zaterdag in Parijs ernstig gewond geraakt na te zijn aangevallen door een tiental jongens van Afrikaanse herkomst. De jongen, aangeduid met zijn voornaam Rudy, wordt in een ziekenhuis in Parijs in kritieke toestand in coma gehouden.

Het geweld heeft in Frankrijk dit weekeinde geleid tot scherpe protesten tegen antisemitisme. President Sarkozy zei „diep verontwaardigd” te zijn en „vastbesloten te strijden tegen elke vorm van racisme en antisemitisme”. Ook burgemeester Delanoë van Parijs, de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en premier Fillon hebben de agressie veroordeeld. Volgens de Conseil Représentatif des institutions juives de France (CRIF) gaat het om een antisemitische daad.

De jongen werd zaterdagavond gevonden nabij een synagoge in de rue Petit, in de wijk Buttes Chaumont in het noordoosten van Parijs. De politie heeft vijf jongens van Afrikaanse herkomst gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het geweld.

Over de toedracht van het incident verschillen de lezingen. Woordvoerders van joods-confessionele organisaties onderstreepten dat de jongen herkenbaar was aan zijn keppel en bij toeval in zijn eentje in de buurt van de synagoge een groep jongens kruiste.

Andere organisaties, waaronder SOS-Racisme, zeiden dat er in wijk Buttes Chaumont sinds een maand oplopende spanningen zijn tussen joodse jongeren en jongeren van Afrikaanse en Noord-Afrikaanse afkomst die „strijden om het territorium”. Volgens bewoners zou er ook zaterdagmiddag gevochten zijn, waarbij groepen jongeren met ijzeren staven en ander materiaal door de straten trokken. Rudy, woonachtig in de naburige voorstad Pantin, zou in december gearresteerd zijn na gewelddadigheden bij een demonstratie in Parijs.

Het aantal antisemitische incidenten is vorig jaar gedaald, na enige jaren van stijging. Het negentiende arrondissement, waarvan de wijk Buttes Chaumont deel uitmaakt, was in 2007 volgens de CRIF met 25 incidenten het meest roerige deel van Parijs.