Rabo gehavend uit Zwitserland

De Rabowielerploeg heeft in de Ronde van Zwitserland – verrassend gewonnen door de 22-jarige Tsjech Roman Kreuziger – met slechts vier van de acht renners de finish gehaald. In de laatste voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France stapten Thomas Dekker (ziek geweest in de aanloop), Oscar Freire (kuitklachten), Sébastian Langeveld (knie) en Dmitri Kozontsjoek (ziek) voortijdig af.

De afgelopen jaren kwam de enige Nederlandse ProTourploeg in een belangrijke ronde nooit zo gehavend uit de strijd. „Eindigen met vier man is niet leuk”, zei ploegleider Frans Maassen tegen persbureau ANP. Vooral het uitvallen van Thomas Dekker moet de ploegleiding zorgen baren. De 23-jarige kopman was in Zwitserland ver verwijderd van zijn topvorm en gaf na de etappe van vrijdag op. Na zijn uitblinkersrol in de vorige Ronde van Frankrijk en een sterk voorjaar gold Dekker als potentiële opvolger van de gestopte Michael Boogerd, de afgelopen tien jaar de Nederlandse blikvanger in de Tour. Maar of Dekker dit jaar de Tour rijdt, is vooralsnog onzeker.

Ploegleider Maassen telde in Zwitserland liever zijn zegeningen, en wees op een etappezege (Freire) en de tiende plaats in het eindklassement van Laurens ten Dam. Bovendien zijn de blessures volgens hem niet ernstig: „Met Langeveld gaat het goed, hij heeft thuis alweer vijf uur getraind en daar geen weerslag van ondervonden.” Ook de klachten van Freire zijn volgens Maassen niet om bezorgd over te zijn. De Spanjaard spaart zich voor de Tour. „Freire reed prima, maar vond het zelf beter verder niets meer te forceren. Volgens mij verstandig.”

Ten Dam toonde klaar te zijn voor de Ronde van Frankrijk. De 27-jarige allrounder eindigde in alle bergetappes in Zwitserland vooraan. „Hij werd elke dag sterker en kan straks in de Tour lang meegaan in de bergen. Dat soort bikkels hebben we nodig.” Behalve Ten Dam haalden Bram Tankink, Theo Eltink en Marc de Maar het einde van de Ronde van Zwitserland.

Eindwinnaar Roman Kreuziger besliste de achtdaagse rittenkoers in de voorlaatste etappe, een tijdrit over 25 kilometer op de Klausenpass. De Liquigas-renner won met zestien tellen voorsprong op José Rujano uit Venezuela en nam de leiderstrui over van de Luxemburger Kim Kirchen, die totaal instortte en ruim drie minuten verloor op de Tsjech. In de slotetappe, gewonnen door de Zwitser Fabian Cancellara, kwam de eerste plaats van Kreuziger niet in gevaar.

De Tsjech geldt al langer als een groot rondetalent. In 2004 veroverde hij in Verona de wereldtitel op de weg bij de junioren, vóór Thomas Dekker, en eindigde in de tijdrit als tweede. „Dit is de mooiste zege ooit voor me”, zei Kreuziger, de eerste Tsjechische eindwinnaar in de 72-jarige historie van de Ronde van Zwitserland.

De Italiaan Enrico Gasparotto heeft de Ster Elektrotoer gewonnen. In de slotetappe naar Gemert sprintte de Brit Mark Cavendish naar de winst.