Overleg Servië mislukt

De onderhandelingen over de vorming van een anti-westerse regeringscoalitie in Servië zijn dit weekeinde mislukt. Zaterdag staakte de Socialistische Partij van Servië (SPS) de besprekingen met de Servische Radicale Partij (SRS) en de nationalistische DSS-NS.

Het is nu de beurt aan de pro-Europese Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic om te pogen een regering te vormen. De SPS liep zaterdag na het mislukken van de besprekingen met de anti-westese krachten over naar het Tadic-kamp. Dezelfde avond nog begonnen de DS en de SPS officieel coalitiebesprekingen. Na een eerste gespreksronde verklaarden de Democraten en de Socialisten overeenstemming te hebben bereikt over de regeringsdoelstellingen, waaronder „EU-lidmaatschap”.

Een belangrijke reden van het mislukken van de SRS-DSS-SPS-besprekingen is onenigheid over de Servische banden met de EU. Radicalen en nationalisten wilden een samenwerkingsakkoord met de EU, dat door Tadic vlak voor de parlementsverkiezingen van 11 mei werd gesloten, nietig verklaren. Maar kopstukken binnen de SPS met zakenbelangen wilden de banden met de EU niet op het spel zetten. Het akkoord met Brussel biedt vooral economische voordelen. (VIP, Reuters, AFP)