Olympische vlam drie uur in Tibet

De tocht van de olympische vlam door Tibet is zaterdag probleemloos verlopen.

Om ervoor te zorgen dat de fakkeltocht door de hoofdstad Lhasa niet tot protesten zou leiden, hadden de Chinese autoriteiten honderden politiemannen en paramilitaire veiligheidsagenten ingeschakeld om de route te bewaken. Verder hadden de autoriteiten honderden studenten en fabrieksarbeiders uitgekozen die langs de de weg mochten staan om de fakkeldragers aan te moedigen. Inwoners van Lhasa was te verstaan gegeven dat zij beter thuis konden blijven en ook winkels werden gesloten. Alle andere belangstellenden werden op afstand gehouden.

Aanvankelijk was er voor de tocht enkele dagen uitgetrokken, maar uit angst voor ongeregeldheden besloot ‘Peking’ de estafette in te korten tot enkele uren.

Drie maanden geleden waren er in Tibet nog anti-Chinese rellen. De onlusten begonnen in India en verspreidden zich over Tibet en de provincies Gansu en Sichuan. Bij de rellen kwamen volgens China negentien mensen om en raakten honderden mensen gewond. De Tibetaanse regering in ballingschap sprak van ruim tweehonderd doden.

Na de onlusten rond de fakkeltocht in Londen en Parijs pleitten mensenrechtenorganisaties voor het schrappen van de Tibetroute. De in Londen gevestigde Free Tibet Campaign noemde het onverantwoord en provocerend dat de fakkel Tibet zou aandoen.

In het aan Tibet grenzende Nepal verzamelden zich zaterdag honderden betogers bij de Chinese ambassade in Kathmandu. Zij zwaaiden met vlaggen en riepen anti-Chinese leuzen. De politie maakte snel een eind aan de acties en voerde de betogers af in busjes.

De fakkel zal op 6 augustus in Peking arriveren voor de openingsceremonie.

Daags voor de fakkeltocht in Tibet kondigde Peking verkeersmaatregelen af om de luchtvervuiling tijdens de Spelen terug te dringen. Van 20 juli tot 20 september zullen bij toerbeurt auto’s met even of oneven nummerplaten in de stad worden toegelaten.

    • Bettine Vriesekoop