NAVO beschiet doel in Pakistan

Troepen van de NAVO in Afghanistan hebben gisteren islamitische strijders in Pakistan beschoten, die eerder een basis van het bondgenootschap in het grensgebied onder vuur hadden genomen. De NAVO zegt dat ze uit zelfverdediging heeft gehandeld. De Pakistaanse autoriteiten zouden meteen op de hoogte zijn gesteld.

De militaire basis in de provincie Khost werd in de nacht van zaterdag op zondag eerst van Afghaans grondgebied bestookt met 13 raketten, aldus de NAVO. Eén raket raakte de basis, maar maakte geen slachtoffers. Een andere raket, die buiten de basis terecht kwam, doodde een Afghaanse burger.

Later zouden van de Pakistaanse kant van de grens nog eens vijf raketten zijn afgevuurd. Eén daarvan trof een dorp in de buurt van de basis, waarbij een vrouw en haar twee kinderen om het leven kwamen. Een andere trof de basis, waarbij een Afghaanse man gewond raakte.

De troepen van ISAF, de strijdmacht die onder leiding van de NAVO Afghanistan probeert te stabiliseren, beschoten daarop de raketinstallatie van de opstandelingen, die zich zo’n 300 meter over de grens bevond.

In de provincie Paktika was zaterdag een Afghaanse legerpost vanuit Pakistan met artillerievuur beschoten. Ook daar reageerden internationale troepen door een lanceerinstallatie aan de Pakistaanse kant van de grens onder vuur te nemen. In een derde Afghaanse grensprovincie, Kunar, zou een raket uit Pakistan een ziekenhuis hebben geraakt.

De Afghaanse regering en haar westerse bondgenoten wijten het toenemend geweld in Afghanistan onder meer aan het gemak waarmee opstandelingen de Pakistaans-Afghaanse grens kunnen oversteken. Ze verwijten Pakistan dat het in de tribale grensregio’s niet optreedt tegen de opstandelingen en zelfs vrede probeert te sluiten met stammen in het gebied die de Afghaanse Talibaanstrijders onderdak bieden.

Eerder deze maand kwamen bij een Amerikaanse luchtaanval op een Pakistaanse grenspost elf leden van de paramilitaire Pakistaanse grenswacht om. En vorige week dreigde de Afghaanse president Karzai dat zijn troepen opstandelingen desnoods tot over de grens zouden achtervolgen. (AP)