Moederschap houdt Suzanne Harmes niet weg uit Peking

Suzanne Harmes (22) heeft de enige plaats voor een Nederlandse turnster bij de Olympische Spelen opgeëist. Bijzonder, want dertien maanden geleden lag ze nog in het kraambed.

Het lijkt zo logisch dat Suzanne Harmes naar de Olympische Spelen in Peking gaat. Ze is momenteel Nederlands beste turnsters en heeft als enige aan de limiet van sportkoepel NOC*NSF voldaan. Maar Harmes werd ook dertien maanden geleden moeder en maakte haar rentree in een sfeer van conflicten.

De heersende opvatting is dat een turnster na een zwangerschap moeilijk op haar oude niveau kan terugkeren. Naast fysieke complicaties zijn er praktische en mentale obstakels. De verzorging van een kind laat zich moeilijk combineren met een leven als topsporter en de ervaring leert dat het moederschap de motivatie voor een monomaan bestaan negatief beïnvloedt. Harmes blijkt de uitzondering op die regel.

Maar sinds ze zich afgelopen weekeinde bij de Nederlandse kampioenschappen in Amsterdam verzekerde van ‘Peking’ besefte de turnster pas welke praktische problemen opdoemen. Om maar wat te noemen: de voorbereiding wordt verstoord, omdat de oppas drie weken met vakantie gaat. En hoe zal het haar vergaan als ze straks een drietal weken zoontje Lugano moet missen? Zorgen die andere turnsters niet kennen. En Harmes wilde er voor de NK nog niet over nadenken, maar sinds ze gisteren zeker is van de deelname aan de Olympische Spelen weet ze dat er nog het nodige geregeld moet worden.

Theoretisch was het uitzonderlijk dat Harmes als enige Nederlandse turnster (driemaal) de olympische limiet heeft gehaald. Haar rentree was omgeven met twijfels. Zou ze kunnen terugkeren op haar oude niveau? Niemand die het haar kon vertellen. Uiteindelijk verliep de terugkeer gemakkelijker dan verwacht, mede doordat het moederschap haar levenshouding heeft veranderd. Van een bij vlagen nukkige jongedame veranderde ze in een ontspannen en vooral bewuste vrouw. Ze geniet meer en ergert zich minder.

Die houding kwam haar de afgelopen maanden van pas. Amper was Harmes aan haar terugkeer begonnen of er rees bij haar club De Hazenkamp in Nijmegen een conflict rond Ester Heijnen, de assistent-trainster van Boris Orlov. Van rustig trainen was op slag geen sprake meer. Sterker, Heijnen mocht pas na tussenkomst van de rechter tijdelijk in de trainingszaal terugkeren. En alleen om de voorbereiding op de Europese kampioenschappen in Clermont-Ferrand (begin april, red.) niet te verstoren. Alle commotie bracht Harmes niet uit haar evenwicht, want direct bij haar rentree op een internationaal toernooi turnde ze bij de EK op vloer de olympische limiet.

Na de EK was een terugkeer van Heijnen bij De Hazenkamp uitgesloten en werd er na tussenkomst van de turnbond (KNGU) besloten de groep rond Orlov en Heijnen tijdelijk onder te brengen bij Flikflak in Den Bosch, de club van onder anderen Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes. Voor Harmes betekende dat de complicatie van dagelijks extra reistijd.

Waar Harmes zich voorheen over zo’n voorval zou opwinden, accepteerde ze nu de realiteit en bleef ze gespitst op haar niveau als turnster. Ze wil naar de Spelen en wilde voorkomen dat ze bij de diverse kwalificatiewedstrijden door een concurrente verrast zou worden. Maar van de turnsters die haar reis naar China konden verstoren, bleek alleen Sanne Wevers een serieuze bedreiging. Zij was met haar balkoefening tweemaal dicht bij de limiet.

Van de andere turnsters ondervond Harmes geen concurrentie. Lichelle Wong had na de EK in april gebroken met haar trainer Frank Louter en dat gaat vooralsnog ten koste van haar prestaties. Verona van de Leur was na een conflict met de turnbond gefrustreerd en gedemotiveerd van de EK teruggekeerd en besloot vorige week zelfs definitief met turnen te stoppen. En Fieke Willems bleek na een onderbreking van een vijftal jaren gewoon niet goed genoeg. En zo had Harmes bij de strijd om de enige plek bij de Spelen in wezen vrij spel.

Desondanks was ze de afgelopen dagen niet gerust op een goede afloop. Harmes verwees naar de NK van vier jaar geleden toen vanuit het niets Laura van Leeuwen deelname aan de Spelen in Athene afdwong en Loes Linders tegen alle verwachtingen in moest thuisblijven. Bovendien vreesde Harmes de jury. „Je weet nooit of er juryleden zijn die het conflict van Heijnen met De Hazenkamp in hun oordeel laten meewegen. Maar gelukkig werd er strikt gejureerd. Mede om die reden was ik er erg op gebrand om goed te presteren.”

Daarin slaagde Harmes voorbeeldig, want zowel zaterdag als gisteren scoorde ze met haar vloeroefening boven de olympische limiet. Mocht er al enige twijfel over haar uitzending naar Peking hebben bestaan, dan heeft ze die afgelopen weekeinde weggenomen.

Voor Harmes betekenen de Olympische Spelen ook kans op eerherstel. Vier jaar geleden in Athene ging ze drie dagen voor de wedstrijd door haar rug en kreeg ze van een arts spierverslappende medicijnen, met als gevolg dat ze ver onder de maat presteerde. Dat vlekje wil ze in China wegwerken. Harmes mikt op een finaleplaats in zowel de meerkamp als op vloer, het onderdeel waarop ze bij de WK in 2005 derde werd.

Harmes ziet uit naar de Spelen, vooral omdat het haar eerste bezoek aan China is. Recentelijk had ze de turnbond gevraagd haar in te schrijven voor een wereldbekerwedstrijd in Peking. Maar dat verzoek werd om financiële redenen niet gehonoreerd.

    • Henk Stouwdam