Milieutak Suez verliest nu al waarde

Suez Environnement heeft nog geen beursnotering, maar is in minder dan een week tijd toch al 17 procent van zijn waarde kwijtgeraakt.

De divisie voor water en afvalverwerking van Suez zal volgende maand worden afgesplitst, in het kielzog van de fusie van het Frans-Belgische nutsbedrijf met Gaz de France (GdF). Maar zijn theoretische waarde lijdt nu al onder de zwakke prestaties van de grotere concurrent Veolia en het risico dat aandeelhouders van GdF-Suez de aandelen zullen dumpen als het bedrijf volgende maand zijn beursdebuut maakt.

Op grond van de vorige week bekendgemaakte financiële voorwaarden van de fusie zullen de aandeelhouders van Suez 21 aandelen GdF ontvangen voor iedere 22 Suez-aandelen die zij bezitten, en één aandeel in de waterdivisie voor iedere vier Suez-aandelen. Met andere woorden: de waarde van de waterdivisie kan worden afgeleid uit de beurskoersen van GdF en Suez. Op 16 juni had de divisie nog een potentiële marktwaarde van ruim 10 miljard euro. Op 19 juni was dat bedrag gekrompen naar 8,5 miljard euro.

Tel daarbij de schuldenlast van 5,2 miljard euro op, en dit betekent dat de divisie ‘virtueel’ wordt verhandeld op 6,5 maal de geschatte winst over dit jaar. Dat is hetzelfde meervoud als waarop Veolia wordt verhandeld na de duikvlucht van zijn aandelen, die dit jaar 40 procent minder waard zijn geworden. Veolia is een van de slechtst presterende fondsen op de Parijse beurs.

Suez Environnement moet overduidelijk bloeden voor de blunders van Veolia – waaronder strategische besluiteloosheid en toenemende twijfels over de winstverwachtingen van het bedrijf zelf. Maar de vooruitzichten voor het nieuwe fonds worden ook geschaad door het risico op een stortvloed van verkopen na de beursgang en het controlerende belang van 35 procent dat Suez wil behouden. Beleggers die slechts geïnteresseerd zijn in een pure energiespeler (GdF-Suez) zullen het aandeel volgende maand dumpen. En de kansen dat zich nog een bieder zal aandienen, zijn in rook opgegaan.

Er zal ongetwijfeld een tijd komen waarin waterbedrijven te duur lijken, gezien de mondiale ontwikkelingen die aan de gang zijn en de langetermijncontracten waarop hun bedrijfsmodel is gebaseerd. Maar als Suez Environnement volgende maand een schitterend debuut maakt op de Parijse beurs, komt dat door het lage prijspeil, en niet door het kortetermijnvertrouwen van beleggers.

Pierre Briançon

    • Pierre Briançon