Makelaar Mens verdachte in fraude vastgoed

Vastgoedondernemer en tv-presentator Harry Mens is verdachte in de vastgoedfraude rond Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. De presentator van het RTL-programma Business Class ontving in 2000 1,75 miljoen gulden (800.000 euro) van een van de hoofdverdachten in het fraudeonderzoek. Het Openbaar Ministerie verdenkt Mens formeel van het sturen van een valse factuur. Hij zou voor de betaling geen werkzaamheden hebben verricht.

Mens is vorige maand gehoord over de zaak. Volgens de makelaar uit Lisse heeft hij wel degelijk werkzaamheden verricht voor de betaling. Het betrof volgens hem bemiddeling bij het bouwproject Solaris in Rotterdam.

Solaris is een kantorencomplex in Rotterdam, dat in 2002 is opgeleverd. Bij het project van Bouwfonds waren twee projectontwikkelaars uit Capelle aan de IJssel betrokken, die ook verdachten zijn in het onderzoek.

Zij hebben tegen justitie verklaard dat Mens een oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds afperste. Mens zou belastend materiaal hebben gehad over deze man. De twee projectontwikkelaars zeggen dat zij in opdracht van ex-directeur van Bouwfonds Jan van V., hoofdverdachte in het onderzoek, geld moesten overmaken aan een Amsterdamse projectontwikkelaar. Die zorgde dat het geld bij Mens kwam. Het was bedoeld om oud-bestuursvoorzitter Cees H. te helpen. Cees H. is ook verdachte in het onderzoek.

Justitie verdenkt een groot aantal personen van het vormen van een criminele organisatie die zich bezighield met belastingfraude, valsheid in geschrifte, omkoping en oplichting. Vastgoed van het Philips Pensioenfonds en het voormalige Bouwfonds werd te goedkoop en te duur verkocht. De verschillen werden volgens het OM onderling verdeeld.

Volgens Mens is justitie op de betaling aan hem gestuit in het onderzoek naar de hoofdverdachten. „Ze onderzoeken nu alle facturen van de afgelopen tien jaar bij de verdachte projecten. Veel meer mensen hebben bezoek van justitie gehad.”

De belastende verklaringen noemt Mens grote onzin. De twee projectontwikkelaars weten volgens hem niet waar ze het over hebben. „Ik heb gewoon netjes gewerkt voor mijn geld. Ze zoeken het maar uit.”

Eerdere artikelen op nrc.nl/vastgoedfraude