Kunst op laadbak

„De mensen stonden te klappen langs de weg!”, zegt Richard Smeets enthousiast. Beeldende kunst krijgt niet vaak applaus, maar gisteren gebeurde het bij de tien vrachtwagens met grote afbeeldingen van zijn kleurige, abstracte schilderijen op de laadbak die in konvooi van Den Haag naar Venlo reden.

Met het project Art on the Road wil Smeets (1955) aandacht vragen voor de moeilijke positie waar zijn jonge collega’s zich in bevinden als zij van de kunstacademie komen. „Voor galeries leveren ze niets op en het museale circuit is te behoudend”, zegt Smeets. „Men wil een nieuwe Van Gogh ontdekken maar de regering doet niets om dat te ondersteunen.”

Smeets ontkent dat hij vooral een podium voor zichzelf creëert. „Art on the Road moet laten zien dat er andere mogelijkheden zijn om je werk onder de aandacht te brengen.”

Na het konvooi van gisteren blijven de vrachtwagens nog vijf jaar door Europa rijden.

Foto’s van de vrachtwagenkunst op nrc.nl/kunst