Kapucijners en tuinbonen

Bijgerecht voor 4 personen:1 kilo tuinbonen500 gram verse kapucijnersfacultatief: scheutje melk250 gram verse doperwten500 gram vastkokende aardappelen (b.v. Roseval of Ratte)100 gram magere gerookte spekreepjes3 eetlepels oliezout, peper

Verse doperwtjes en kapucijners – familiegenoten – zijn maar enkele weken te koop, dus sla nu uw slag. De meeste mensen denken bij kapucijners aan de bruine knikkers uit blik of pot, de gedroogde raasdonders. Maar vers zijn ze groengrijs, gebutst van vorm. Ze komen uit groene of paarsblauwe peulen (in het laatste geval blauwschokkers genaamd).

Wat tuinbonen betreft: koop stevige, wollige peulen die elk minstens drie bonen bevatten. Nadeel van grotere bonen is dat ze gehuld gaan in een taai vlies. Die taaiheid kan bestreden worden door bij het kookwater een scheut melk te gieten en door tijdens het koken zout weg te laten. Maar het lekkerst is de bonen van hun vlies te ontdoen. Dit karweitje heet dubbeldoppen. Het resultaat van deze nijvere arbeid zijn prachtige en heerlijke groene boontjes. Van 1 kilo tuinboonpeulen blijft ongeveer 150 gram aan dubbelgedopte bonen over. De oogst bij doperwten en kapucijners is na het pellen groter: ongeveer eenderde van het oorspronkelijke gewicht.

Dop de tuinbonen, de kapucijners en de doperwtjes. Kook ze afzonderlijk. Kook de tuinbonen 1 minuut in kokend water met desgewenst een scheut melk. Spoel ze in een vergiet met koud water af en dop ze nogmaals. Kook de kapucijners in een kwartiertje beetgaar en de doperwten in 5 tot 8 minuten. De benodigde tijd hangt af van het formaat van de erwten. Spoel de kapucijners en doperwtjes met koud water af.

Schil de aardappels, snijd ze in kleine blokjes die passen bij de rest. Kook die gaar en laat ze uitdampen (niet afspoelen).

Dit alles kan worden voorbereid. Verhit vlak voor het eten de olie en bak daarin de aardappelblokjes bruin. Bak de spekjes even mee. Voeg dan bonen en erwtjes toe. Laat alles in een paar minuten gaar worden. Op smaak brengen met zout en peper.

Menusuggestie: eet er lamsvlees bij. Of een kotelet, biefstuk of kip.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Makreel-mangosalade

    • Annelène van Eijndhoven