‘Kapitein’ Jan Wolff zwaait af

Al is hij formeel al sinds 1 juni met pensioen, gisteren was het officiële afscheid van Jan Wolff als directeur van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

In de nieuwe Amsterdamse Zouthaven klonk een scheepstoeterconcert van Willem Breuker, Kapitein Wolff meert af. Louis Andriessen (69) voorzag een mooie toekomst: „Nu kunnen we eindelijk weer gewoon gaan varen.”

Tijdens een speciaal concert werd Wolff ’s avonds verder door vrienden toegesproken en -gespeeld. Sieuwert Verster van het Orkest van de Achttiende Eeuw bedankte Wolff „namens alle ensembles van Nederland” voor zijn prestatie om met het Muziekgebouw, een „wonderbaarlijke plek”, tot stand te brengen. Hans Gerson, destijds namens de Gemeente Amsterdam opdrachtgever voor het Muziekgebouw, memoreerde hoe hij eerder met Joop van den Ende op de bouwlocatie aan het IJ stond. Van den Ende zag er niets in. Sopraan Claron McFadden noemde Jan Wolff behalve integer ook een „lekker ding”. Met het Arditti Kwartet eerde ze Wolff ook muzikaal met Akt (2006) van Wolfgang Rihm.

Wolff zelf benadrukte dat het gebouw voor hem ondergeschikt is aan de muziek en roemde zijn opvolger Tino Haenen en zijn medewerkers, die het gebouw runden op de momenten dat hij dat door zijn „stomme ziekte” (Wolff mist beide nieren) niet zelf kon doen.

Morgen op de Kunstpagina: interview met de nieuwe Muziekgebouw-directeur Tino Haenen.