Johannes Heesters in nieuwe Duitse film

HAMBURG. De 104 jaar oude zanger en acteur Johannes Heesters speelt in een nieuwe film. Dat meldde de Duitse krant Bild zaterdag. De rolprent, getiteld 1 1/2 Ritter - Auf der Suche nach der hinreissenden Herzelinde (Anderhalve ridder - op zoek naar de betoverende Herzelinde), is een komedie over de Middeleeuwen. Heesters speelt een wetenschapper die ter dood wordt veroordeeld omdat hij beweert dat de aarde rond is. Naar eigen zeggen had Heesters geen moeite met het leren van de tekst, ”alleen met het lezen ervan, omdat mijn ogen niet meer zo willen. Maar mijn lieve vrouw Simone las me het script voor.” De opnames voor de komedie zijn onlangs afgerond. Het is niet bekend wanneer de film uitkomt en of die ook in Nederlandse bioscopen te zien is. Johan `Jopie` Heesters, zoals de Nederlanders hem kennen, trad in februari voor het eerst in 45 jaar op in Nederland, in zijn geboortestad Amersfoort. Dit leidde tot protesten, omdat Heesters in de jaren 30 en 40 in nazi-Duitsland had gewerkt.