Jan heeft nu al weemoed

De partijraad van de SP bejubelde zaterdag de nieuwe leider Agnes Kant en dankte Jan Marijnissen. Maar is hij écht weg?

De nieuwe SP-leider Agnes Kant is trots op haar partij, zaterdag in Amersfoort. Geen richtingenstrijd of botsing van opgezwollen ego’s. Geen kroonprinsen die rollebollend over straat gaan.

Het is ook een soepele machtswisseling. Dinsdag kondigt Jan Marijnissen zijn vertrek aan, vrijdag kiest de fractie uit één kandidaat de nieuwe fractieleider, een dag later maakt ze haar debuut op de partijraad en krijgt de oude strijder bloemen, bedankjes en cadeautjes. Het treft dat Zo, het SP-blad met een oplage van 1,7 miljoen, Kant al op de cover had. „Puur toeval”, stelt Marijnissen. „Maar verder ontbrak het aan witte rook en iemand die ‘habemus papam’ riep.” Een dubbelzinnige vergelijking, want paus blijf je tot je laatste ademteug. Neemt Marijnissen nu afscheid of is dit een adempauze?

Marijnissen oogt ontspannen tijdens de lunch (broodje, loempia). Nee, hij is niet weg, hij doet een stapje terug. En ja, hij begrijpt de kritiek op zijn aanblijven als partijvoorzitter en fractielid. Dat anderen Kant wellicht niet voor vol aanzien met het ‘orakel van Oss’ in haar rug, dat ze zo onvoldoende ruimte krijgt. Maar ach, zo wérkt het gewoon niet bij de SP. Wel erkent Marijnissen „nu al weemoed” te hebben. Sluit hij een comeback uit? De naam Hans van Mierlo viel al eerder: ook een man die de tijdgeest aanvoelde en uit het niets een beweging schiep. En een man die na jaren in de politieke wildernis terugkeerde om zijn D66 uit een diep dal te sleuren en naar de grootste verkiezingszege ooit te voeren.

Maar dit is niet het moment om over zoiets te speculeren. Een ministerspost in een kabinet, dat lijkt Marijnissen wel een uitdaging: hij was immers nooit een bestuurder. „Maar wel een minister in een eensgezind, energiek team dat klaar is voor de 21ste eeuw. Kom me niet aan met een burgemeesterpost, commissaris van de koningin of hoofd van de KNVB. Laat staan de raad van commissarissen van Akzo of Shell.”

Marijnissen is even moegestreden. Terwijl de SP de conceptnota integratie bespreekt, „verzaakt hij zijn plicht” om op de stoep sigaretjes te roken – op 1 juli probeert hij weer eens te stoppen. Over hem in verleden tijd spreken, lijkt voorbarig.

    • Coen van Zwol