Internet Weblog van de dag

Lees verder over de EK voetbal op nrc.nl/auke Spanje en Italië: lef & laf Italian forward Luca Toni (R) fights for the ball with Spanish defender Sergio Ramos during the Euro 2008 Championships quarter-final football match Spain vs. Italy on June 22, 2008 at Ernst Happel stadium in Vienna. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER -- MOBILE SERVICES OUT -- voetbal koppen AFP

Yes! Spanje wint. Auke Kok volgt op zijn weblog het EK in Oostenrijk en Zwitserland op de voet:„De zogenaamde realisten wisten zeker dat Duitsland en Italië wel ‘weer’ in de finale zouden staan. Afgezien van het feit dat Duitsland en Italië slechts één finale uitvochten (WK 1982): ook deze resultaatlanden falen regelmatig. Gelukkig maar. Het oog wil ook wat. Het oog komt met Spanje meer aan z’n trekken dan met Italië, zeker tijdens dit EK.

Spanje voetbalde gisteren niet flonkerend, maar Italië nog veel minder. Het verschil tussen de huidige teams van Spanje en Italië is het verschil tussen willen voetballen en niet willen voetballen. Tussen aanvallen en verdedigen. Tussen positief en negatief. Tussen poëzie en proza. Tussen romantiek en berekening. Tussen ageren en reageren. Tussen lef en laf. Tussen blijmoedig uitkijken naar de halve finale Rusland-Spanje en vooraf zorgelijk denken: de Italianen zullen de angel wel uit dat heerlijke Russische aanvalsspel halen en dan ineens toeslaan. Wat Kroatië, Portugal en Nederland niet lukte, lukte Spanje dus wel: de lijn vanuit de poule doortrekken en winnen. De eerste drie begonnen opvallend mat aan hun kwartfinales. Alsof ze de favorietenrol na hun vloeiende spel in de poules niet aankonden. Of doordat ze zichzelf overschatten, wie zal het zeggen.”

Lees verder over de EKvoetbal op nrc.nl/auke