Hoofd RVD topman op ambassade in VS

Het hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst, Gerard van der Wulp, wordt tweede man van de Nederlandse ambassade in Washington. Dit bevestigen bronnen in Den Haag.

Onder Nederlandse diplomaten heeft de aanstaande benoeming tot gemor geleid. De 58-jarige Van der Wulp komt van buiten de diplomatieke dienst en zou nu een topfunctie krijgen die normaal bestemd is voor diplomaten met een lange staat van dienst.

Aan de andere kant bekleedt Van der Wulp als hoogste baas van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) nu een directeur-generaalpositie. De tweede man op de ambassade in Washington is lager ingeschaald. Van der Wulp zelf wilde vanmorgen geen commentaar geven.

De directeur-generaal van de RVD is eerstverantwoordelijke voor de woordvoering van premier Balkenende en het Koninklijk Huis. Bovendien speelt het hoofd van de RVD tijdens kabinetsformaties altijd een belangrijke rol. Hij is dan de woordvoerder van de (in)formateur.

De positie van de RVD in de overheidsvoorlichting is de afgelopen jaren aanzienlijk verstevigd. De voorlichting wordt veel meer vanuit de RVD gecoördineerd. Ook wordt de voorlichting meer beschouwd als essentieel onderdeel van het kabinetsbeleid.

[Vervolg VAN DER WULP: pagina 3]

VAN DER WULP

Van der Wulp vult gat na ruzie

[Vervolg van pagina 1] De honderd-dagentournee van het huidige kabinet door het land, direct na het aantreden, maakte hier onderdeel van uit. Ook laat de RVD tegenwoordig permanent de stemming in het land peilen.

Van der Wulp is sinds 1 januari 2004 hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst. De vijf jaar daarvoor was hij plaatsvervangend hoofd. Hij kwam toen van het NOS-journaal, waar hij als correspondent in Washington werkzaam was. Van 1987 tot 1996 was Van der Wulp hoofdredacteur van het journaal. Na in de dagbladjournalistiek te zijn begonnen, was Van der Wulp begin jaren tachtig enige tijd woordvoerder van toenmalig CDA-fractieleider Ruud Lubbers.

De tweede man op de ambassade in de VS geeft vooral leiding aan het ongeveer honderd man tellende personeelsapparaat. De diplomaat Richard van Rijssen die dit nu doet gaf in april te kennen uit zijn functie te willen worden ontheven. Hij leefde in onmin met ambassadeur Christiaan Kröner. Deze is inmiddels vertrokken naar het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag. Hij wordt opgevolgd door Renée Jones-Bos, nu nog directeur-generaal regiobeleid en consulaire zaken. Zij werd eerder gepasseerd om secretaris-generaal op Buitenlandse Zaken te worden.

    • Mark Kranenburg