Hoe Hiddink Rusland hielp

Het Russisch elftal stootte onder leiding van Guus Hiddink en ten koste van Oranje door naar de halve finales van het EK. Met de felicitaties van Van Basten.

„Mensen die denken dat ze er al zijn, vragen om klappen.” Dat sms’te de Russische bondscoach Guus Hiddink gisteren aan een sportredacteur van deze krant toen die hem om een verklaring vroeg voor de nederlaag van Oranje tegen Rusland: 3-1 na verlenging.

Volgens Hiddink was zijn team het Nederlands elftal zaterdag op vrijwel alle terreinen de baas: „Technisch-tactisch/strategisch, conditioneel, fysiek, mentaal.”

De overmoed bij Oranje, dat in de poulewedstrijden met grote cijfers won van twee favorieten voor de titel, Italië en Frankrijk, maakte het zaterdag voor hem eenvoudig, blijkt uit de woorden van Hiddink: „Wij hebben gedaan wat we moesten doen. Nederland was te euforisch. Dan is het gemakkelijk”, sms’te hij.

Voor coach Marco van Basten, die deze zomer begint als coach van Ajax, was het de laatste interland. Van Basten prees Hiddink: „Helaas zijn we tegen Rusland niet aan voetballen toegekomen.”

De Russen wonnen onder leiding van Hiddink en het is ook een Nederlandse inspanningsfysioloog, Raymond Verheijen, die de Russen voorbereidde op het EK. Verheijen vertrok in 2002 met Hiddink naar Zuid-Korea. Hij prepareerde de Koreanen conditioneel op het WK in 2004, waar het gastland verrassend de halve finales haalde.

Hiddink, die als bondscoach eerder successen boekte met Nederland, Zuid-Korea en Australië, werkt sinds twee jaar voor de Russische voetbalbond. Hij brak in die periode met de gevestigde namen; Rusland is het jongste team op het Europees kampioenschap. Ook in mentaal opzicht bracht hij verbeteringen aan, sms’te hij: „Vertrouwen geven dat ze van iedereen kunnen winnen. Dat is wat de Russen nog niet kenden.”

Analisten roemden de grote fitheid van de Russen. Opvallend, omdat de Russen vorige week woensdag nog een kwalificatieduel speelden. De Oranje-internationals hadden al een week vrij doordat Van Basten in het laatste groepsduel zijn reservespelers opstelde, omdat Nederland al zeker was van kwalificatie.

De Russen lopen weg met hun Nederlandse bondscoach. In Moskou, waar zaterdagnacht op straat een volksfeest met 700.000 voetbalfans ontstond, werd de naam van ‘Goes Gieddink’ voortdurend gescandeerd. De Russische president Medvedev opperde gisteren om Hiddink het Russische staatsburgerschap te verlenen.

Brieven: pagina 7

EK: pagina 13 en 14