Heine-Preis naar schrijver Amos Oz

rotterdam, 23 juni. De Israëlische schrijver Amos Oz krijgt de Heine-Preis van Düsseldorf. Dat heeft het stadsbestuur zaterdag bekendgemaakt. De prijs (50.000 euro) wordt uitgereikt op de 211de geboortedag van Heinrich Heine, 13 december. De jury loofde de literaire creativiteit en het menselijk engagement van Oz. De 69-jarige schrijver heeft zaterdag laten weten de prijs te aanvaarden, schrijft Der Spiegel op zijn website. De Heine-Preis is een van de belangrijkste literaire onderscheidingen in Duitsland. Eerdere winnaars zijn o.a. Max Frisch, Hans Magnus Enzensberger en Elfriede Jelinek. In 2006 ontstond er ophef toen de jury de Oostenrijkse schrijver Peter Handke aanwees als winnaar. De meerderheid van de gemeenteraad van Düsseldorf was tegen omdat hij te pro-Servisch zou zijn. Handke zag van de prijs af. De procedure is nu zo veranderd dat de beslissing van de jury doorslaggevend is.