Harry Mens verdachte in zaak vastgoedfraude

Harry Mens is verdachte in een van de grootste vastgoedfraudezaken in Nederland. Aan de makelaar uit Lisse en presentator van het RTL-programma Business Class zou volgens het Openbaar Ministerie in 2000 ten onrechte 1,75 miljoen gulden (800.000 euro) zijn betaald door de hoofdverdachte in het grootste fraudeonderzoek in de Nederlandse geschiedenis.

Het OM verdenkt hem formeel van het sturen van een valse factuur, zonder dat hij werkzaamheden verrichtte. De factuur zou in 2000 zijn verstuurd, officieel voor Mens’ bemiddeling bij het bouwproject Solaris in Rotterdam. Volgens de Volkskrant bevat het vertrouwelijke strafrechtdossier verklaringen dat Mens één van de verdachten afperste. Hij zou betaald zijn omdat hij over ‘belastend’ materiaal beschikte over Cees H., oud-bestuursvoorzitter van het Bouwfonds.

Gerard Spong, de advocaat van Mens, bevestigt dat zijn cliënt vorige maand is gehoord, maar weerspreekt dat het om zwijggeld zou gaan. Hij zegt: „Harry Mens stuurde een factuur omdat hij een koper had aangedragen voor het bouwproject Solaris.” Het Solaris-project waarvoor Mens commissie zou hebben gekregen omvat een aantal grote kantoorpanden, twee paviljoens en een parkeergarage aan de oevers van de Maas in Rotterdam.

Mens vindt de beschuldiging onzin. „Het is smaad, borrelpraat. Dat het in de dagbladen (De Telegraaf en de Volkskrant, red.) staat, is een typisch geval van lekken”, aldus Mens tegenover Radio 2. Hij is niet van plan een klacht in te dienen. „Wat krijg je dan als schadevergoeding? Twee repen chocolade en een lolly.”

Waar gaat de vastgoedfraudezaak over? Bekijk: nrc.nl/vastgoedfraude