Friesland Vlees verliest rechtszaak

Minister Verburg (Landbouw) heeft haar misleidende uitspraak over mogelijke misstanden bij Friesland Vlees in recente interviews voldoende hersteld. Dat oordeelde de rechtbank vandaag in een kort geding dat de slachterij tegen de staat had aangespannen. Zij hoeft daarom geen extra rectificaties in landelijke dagbladen te plaatsen. De rechter zegt wel dat Verburg met haar uitspraken een verkeerde indruk heeft gewekt.

De advocaat van Friesland Vlees zegt dat de rechter met de uitspraak erkent dat Verburg had moeten rectificeren maar dat dat niet meer nodig is doordat zij haar beslissing recentelijk in de media beter heeft uitgelegd.

Het conflict tussen Verburg en Friesland Vlees is ontstaan na het televisieprogramma Buitenhof op 6 april. In een interview had Verburg gezegd dat zij Friesland Vlees onder permanente poortcontrole ging stellen door de Algemene Inspectie Dienst naar aanleiding van uitspraken van een klokkeluider. Volgens Verburg was het nodig om „alle transporten” te controleren.

In een gesprek tussen Verburg en de klokkeluider die werkzaam was bij de Algemene Inspectiedienst was duidelijk geworden dat die herhaaldelijk getuige was geweest hoe dierenartsen van de Voedsel en Waren Autoriteit bij de slachterij aangeboden zieke en dode dieren doorlieten naar een abattoir van de slachterij.

De aanvoer van koeien is helemaal stilgevallen, maar het bedrijf slacht per week nog wel 1.500 kalveren. Ook zegt het bedrijf een deel van zijn klandizie te hebben verloren. Volgens de advocaat van Friesland Vlees bedraagt de schade een paar ton. Friesland Vlees overweegt op basis van de uitspraak de schade op de staat te gaan verhalen.