Een achterkamertje sluit zijn deuren

Een van de bekendste Haagse `achterkamertjes` sluit. Restaurant Julien houdt er 15 augustus mee op. Julien beschikt over een aparte zij-ingang die toegang biedt tot twee afgeschermde kamers. Daar voerden politici, ambtenaren, vertegenwoordigers van sociale partners, diplomaten en journalisten vertrouwelijke gesprekken onder het genot van goed glas wijn en verfijnde kaart.

Beroemd is de deal die minister Gerrit Zalm en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in 2004 sloten om de impasse in de WAO-herziening vlot te trekken. Maar er ligt meer historie in Julien. De PvdA besprak er de mislukte verkiezingsstrategie van Wouter Bos; D66 de onenigheid die in 2006 leidde tot de val van het kabinet-Balkenende II. En de poging in 2005 tot een verzoeningsgesprek tussen de politieke en ambtelijke leiding van de Belastingdienst en ontevreden belastingambtenaren. Restauranthouder Piet Smits, die 24 jaar de scepter zwaaide, heeft het allemaal meegemaakt. Het is mooi geweest, vindt hij. De eigenaar van het pand wil er winkeltjes en appartementen vestigen.