‘De openingsceremonie doet me niets’

Atleet Kamiel Maase heeft zich gisteren gekwalificeerd voor de olympische marathon in Peking.

Langeafstandsloper Kamiel Maase (36) toonde gisteren na maandenlang te hebben gekampt met blessures eindelijk vormbehoud. Daarmee plaatste hij zich definitief voor ‘Peking’, zijn derde deelname aan Olympische Spelen.

Is er een last van je afgevallen nu je eindelijk zeker bent van de Spelen?

„Zeker. Zeven maanden lang heb ik gesukkeld met allerlei blessures. Eigenlijk was dit op de valreep. Als het niet gelukt was, had ik me ergens aan de andere kant van de wereld moeten plaatsen. Het was heerlijk dat het gewoon hier in eigen land kon.”

Hoe ziet je voorbereiding voor de Spelen eruit?

„Ik doe het nu twee dagen rustig aan, maar dan ga ik weer vol in training. Begin juli verblijf ik in het zuiden van Duitsland en Zwitserland voor een trainingskamp. Dan ben ik nog een weekje thuis en de tweede week van augustus vlieg ik naar Japan om aan de warmte te wennen. Vier of vijf dagen voor de marathon vlieg ik pas naar Peking, zodat ik daar aan de smog kan wennen.”

Dus je bent niet bij de openingsceremonie. Vind je dat niet erg?

„Veel mensen vinden de openingsceremonie prachtig, mij doet het niets. Ik ben een sportman en tijdens de opening ben ik al dusdanig geconcentreerd dat ik er niet van kan genieten. En het worden al mijn derde Spelen, ik heb het allemaal al een keer meegemaakt.”

Hoe schat je je kansen in?

„Dat is moeilijk te zeggen. De omstandigheden zijn zwaar. Het is warm en de luchtvochtigheid is hoog. Dat is voor iedereen lastig maar ik ben erg lang. Daardoor heb ik een grotere huidoppervlakte dan kleinere atleten. Ik verlies dan ook meer vocht. Maar ik hoop dat ik voor een verrassing kan zorgen.”

    • Shari Kiljan