Cuba verdeeld over sanctiebesluit EU

Cuba heeft dit weekeinde tegenstrijdige reacties gegeven op het besluit, donderdag, van de Europese Unie om al haar diplomatieke sancties tegen het eiland op te heffen.

Vrijdag werden in de havenstad Matanzas zeker vijf dissidenten enkele uren vastgehouden nadat ze een protestbrief wilden aanbieden bij het lokale kantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zaterdag noemde de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken het Brusselse besluit vervolgens „een stap in de goede richting”. Enkele uren later echter verscheen op de regeringswebsite Cubadebate een artikel van de Cubaanse leider Fidel Castro waarin hij de EU „hypocriet” noemde. De Unie hief donderdag dan wel haar sancties tegen Cuba op, stelde Castro, maar nam een dag eerder ook de nieuwe ‘terugkeerrichtlijn’ aan, onder welke illegale immigranten langer vastgehouden kunnen worden.

Het communistisch partijorgaan Granma nam de column de dag erop echter niet over. Waarnemers noemden dat dit weekeinde opmerkelijk: sinds hij in juli 2006 de macht overdroeg aan zijn vier jaar jongere broer Raúl en afgelopen februari het presidentschap definitief neerlegde, schrijft Fidel in het dagblad een onregelmatig verschijnende column. Ook de staatstelevisie en -radio maakten geen melding van het stuk.

Het voedde de speculaties over een gerucht dat Fidel in zijn column zelf ontkent: dat het regime verdeeld is, bijvoorbeeld over de relatie met de EU. „Ik maak geen deel uit en zal nooit deel uitmaken van een factie. [...] Ik schrijf omdat ik blijf strijden en dat doe ik vanuit de overtuigingen die ik mijn hele leven heb verdedigd.” (AFP)