Bedrijven nemen afstand van Wilders

Nederlandse bedrijven geven toe aan de druk van een dreigende boycot van hun producten in Jordanië. Vleeswarenfabrikant Zwanenberg en distributeurs van zuivelbedrijf Friesland Foods plaatsten advertenties in Arabische kranten, waarin zij afstand nemen van de film Fitna van Geert Wilders.

In Jordanië is al maanden een campagne gaande die oproept tot een boycot van Nederlandse en Deense producten, om Fitna en de spotprenten over de profeet Mohammed die in Deense dagbladen verschenen. Op de poster die de Messenger of Allah unites us-campagne verspreidt, staan merknamen van bedrijven die de organisatie wil boycotten, onder meer KLM, Philips en het Deense Lego.

Producten van Zwanenberg zijn van de poster verwijderd, omdat het bedrijf zijn solidariteit met de campagnevoerders uitsprak. In een open brief in Arabische dagbladen liet Zwanenberg weten afstand te nemen van Fitna. „We willen aan onze klanten in Jordanië duidelijk maken dat wij dat soort acties niet ondersteunen”, lichtte Zwanenberg-directeur Aldo van der Laan de brief toe in dagblad The Jordan Times. De Arabische artikelen van Friesland Foods staan nog wel op de poster vermeld – het waren de distributeurs van Friesland Foods die de verklaring van het bedrijf als advertentie hebben geplaatst, aldus een woordvoerder van de zuivelfabrikant.

Bedrijven worden pas van de poster afgehaald als zij ook het streven ondersteunen een internationale wet op te stellen die verbiedt de spot te drijven met religie. Zwanenberg deed dat wel. Bij Philips, een van de andere tientallen bedrijven die op de poster staan, beraadt men zich nog of het bedrijf ook advertenties gaat zetten in Arabische kranten. „We moeten eerst kijken wat de impact van die campagne is”, aldus een woordvoerder van Philips.

De Nederlandse ambassadeur in Amman, Johan Verboom, zei in The Jordan Times verrast te zijn dat Nederlandse bedrijven aan de boycotlijst van de actiegroep zijn toegevoegd. De Nederlandse regering nam in de Jordaanse pers al afstand van Fitna. Bovendien vindt de ambassadeur „de boycot niet de juiste manier om een verschil van mening op te lossen”.