Barack Obama kiest voor particulier geld

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft bekendgemaakt dat hij geen gebruik zal maken van belastinggeld voor de financiering van zijn presidentscampagne, zodra die aan het einde van de zomer officieel begint. Volgens critici toont het besluit aan dat achter Obama’s slogans een normale politicus schuilgaat die woord breekt zodra hem dat uitkomt.

Obama beloofde vorig najaar, verwijzend naar de politieke vernieuwing die hij nastreeft, dat hij deel zou nemen aan dit stelsel van openbare campagnefinanciering. Maar het afgelopen half jaar bleek dat Obama een spectaculair vermogen heeft om donaties aan te trekken. Tot nu toe gaf een recordaantal van 1,5 miljoen particulieren geld aan zijn campagne. Obama haalde daarmee tot en met april 272 miljoen dollar op. McCain bleef in dezelfde periode steken op 122 miljoen dollar.

Voor de ruim twee maanden van september tot verkiezingsdag, 4 november heeft elke kandidaat recht op 85 miljoen dollar van de overheid, op voorwaarde dat hij voor dit deel van de campagne geen gebruik maakt van ander donorgeld. Het theoretische voordeel hiervan is dat geld geen machtsfactor in de campagne is: wanneer beide kandidaten evenveel te besteden hebben, draait het alleen om de ideeën en de persoon.

Volgens deskundigen is het waarschijnlijk dat Obama door de publieke financiering te ontlopen in staat zal zijn nog eens 300 miljoen dollar te besteden. Daarmee kan hij grootschalige operaties opzetten in traditioneel Republikeinse staten.

McCain noemde het „bijzonder belangrijk” dat Obama zijn woord niet heeft gehouden. Het bewijst volgens hem eens te meer dat Obama’s belofte van nieuwe politiek eigenlijk in de praktijk alleen maar „holle retoriek” is. Ook de commentator van de Washington Post schreef dat Obama „de kans had te laten zien dat hij een ander soort politicus is”, maar dat ook bij hem „principes en beloften” uiteindelijk minder van belang zijn dan „politieke calculatie”.