‘ASMI wint tijd met overnamegesprekken’

Beleggingsfondsen Hermes en Fursa willen de Nederlandse chipmachinemaker ASMI ruimte geven om de overname door Applied Materials af te ronden. Dat hebben bronnen rondom de activistische aandeelhouders vanmorgen laten weten.

Vandaag sluit de termijn waarop de activistische aandeelhouders met de ASMI-top tot overeenstemming over de toekomst van het bedrijf hadden moeten komen. De partijen liggen met elkaar in de clinch omdat ASMI een beschermingsconstructie heeft ingezet tegen de activistische aandeelhouders. Daarmee probeert het bedrijf te voorkomen dat de huidige topman Chuck del Prado vervangen wordt door een bestuursvoorzitter en commissarissen die wel de zegen hebben van Hermes en Fursa.

De ondernemingskamer had ASMI en de beleggingsfondsen tot 23 juni de tijd gegeven om er in goed overleg uit te komen. Omdat concurrent Applied Materials ondertussen probeert de front end-divisie van ASMI over te nemen, met name de gespecialiseerde techniek waarmee chips gebouwd worden, willen de aandeelhouders ASMI de tijd geven om tot een succesvolle overname te komen. Een procedure bij de ondernemingskamer zou de aandacht afleiden van de onderhandelingen met Applied Materials, aldus ingewijden.

Vermoedelijk wordt de aandeelhoudersvergadering waarin Del Prado’s positie ter discussie staat, verschoven van 15 juli tot na de zomervakantie. Verwacht wordt dat de ondernemingskamer het verzoek goedkeurt, als alle partijen zich hierin kunnen vinden.