Anky en Imke krijgen er een ruiter bij

De derde plaats in het dressuurteam is voor ruiter Hans Peter Minderhoud.

Dus hij gaat mee naar de Spelen in Hongkong. „Ik moet daar wel wat laten zien.”

Na zijn tweede plaats in de landenwedstrijd op het Concours Hippique International Officiel (CHIO) in Rotterdam moest Hans Peter Minderhoud (34) nog drie dagen wachten voordat hij van chef d’équipe Sjef Janssen hoorde dat hij de derde plaats in het Nederlandse team, dat naar de Olympische Spelen in Hongkong gaat, toebedeeld kreeg. Zijn concurrente Adelinde Cornelissen gaat mee als reserve.

Door het goede optreden van Minderhoud tijdens de observatiemomenten bij Outdoor Gelderland twee weken geleden en tijdens de landenwedstrijd op het CHIO kon Janssen eigenlijk niet meer om hem heen. De 34-jarige ruiter was dan ook niet zenuwachtig over de beslissing. „Ik ben twee keer boven Adelinde geëindigd. Dat de keuze op mij valt, lijkt me niet meer dan logisch”, zei Minderhoud donderdag al na zijn kür.

De eerste twee tickets waren al vergeven aan de amazones Anky van Grunsven en Imke Schellekens-Bartels. De strijd om de derde plek ging tussen Minderhoud en Cornelissen. Tijdens de laatste observatiemomenten was Minderhoud tot twee keer toe beter dan zijn concurrente. In de landenwedstrijd op het CHIO, waarbij Nederland op de eerste plaats eindigde, werd hij in het individuele klassement zelfs tweede achter Van Grunsven. Schellekens-Bartels werd derde. Haar paard Sunrise gooide onderweg naar de piste haar tong over het bit. Dit was pas halverwege de kür hersteld. Sunrise was daardoor onrustig en dat kostte punten. Cornelissen eindigde op de vierde plaats.

Minderhoud was gistermiddag opgelucht. „Na mijn goede prestatie in Gelderland wist ik dat het ticket erin zat. Maar tijdens de landenwedstrijd hier in Rotterdam moest ik weer pieken. Dat is gelukkig gelukt.” Door zijn kwalificatie voelt de ruiter wel de druk van het moeten presteren. „Het is natuurlijk geweldig dat ik deel uitmaak van het Nederlandse team. Maar iedereen gaat er ook van uit dat wij met een gouden plak terugkomen van de Spelen. We hebben een goed team maar het wordt een pittige strijd. Ik moet daar dus wel wat laten zien.” Janssen maakt zich niet zo druk over de prestaties van Minderhoud. „Hij heeft eerder laten zien dat hij in staat is onder druk te presteren. Dat is ook de reden dat we voor hem hebben gekozen.”

Ook Van Grunsven heeft er vertrouwen in. „We hebben een goed team en mijn gevoel met Salinero [het paard van Van Grunsven, red.] is ook uitstekend.” Voor Van Grunsven, die zelf voor de zesde maal naar de Spelen gaat, is de kwalificatie van Minderhoud speciaal; zij is namelijk zijn trainer. Na afloop van de landenwedstrijd was ze blij met haar eigen eerste plek in het individuele klassement, maar vooral vanwege het optreden van haar leerling. „Ik ben erg trots dat hij het zo goed heeft gedaan.”

Cornelissen was teleurgesteld over haar reserveplaats. „Ik ben heel blij dat ik überhaupt mee mag naar Hongkong. Maar ik ging natuurlijk voor de derde plek.” Tijdens de landenwedstrijd was haar paard Parzival schrikkerig waardoor er wat kleine fouten in de kür zaten. „Hij is altijd wat bangig maar juist nu nog iets erger dan normaal. Dat heeft me punten gekost, erg vervelend. Zeker omdat het in het winterseizoen allemaal een stuk beter liep.” Cornelissen is wel de jongste in het Nederlandse team. „Ik ben pas 28, dus ik kan nog een aantal jaren mee. Misschien zit ik over vier jaar wel in het basisteam.”

De amazones, de ruiter en de paarden krijgen de komende week rust. Alleen Cornelissen doet over twee weken mee aan het CHIO in Aken. In juli is er nog een trainingswedstrijd voordat de paarden op 17 juli in quarantaine gaan. De paarden mogen vlak voor de Spelen niet meer in contact komen met andere paarden om de kans op ziektes uit te sluiten. Op 25 juli vertrekken de paarden vanaf Amsterdam naar Peking. Op woensdag 13 augustus komt het dressuurteam voor het eerst in actie.

    • Shari Kiljan