Anheuser zet Mexicanen handig in

Het bod van 46 miljard dollar (30 miljard euro) van InBev op Anheuser-Busch zet niet alleen het lot van de Amerikaanse brouwer van Budweiser op het spel, maar ook dat van de Mexicaanse brouwer Grupo Modelo. Modelo zou zelfs wel eens het kroonjuweel van deze transactie kunnen zijn. Maar als Modelo, dat een beurswaarde heeft van ongeveer 17 miljard dollar, het onderste uit de kan wil halen voor zijn aandeelhouders, moet het bedrijf afstand nemen van Anheuser-Busch. Daartoe moest Modelo-topman Carlos Fernandez opstappen uit de raad van commissarissen van dat concern.

Modelo leek hard op weg de spaak in het wiel te worden bij de pogingen van InBev om Anheuser-Busch over te nemen. De Amerikaanse brouwer had Modelo benaderd om te proberen de 49,8 procent van de aandelen te kopen die hij nog niet bezit. Dat zou het bod van InBev kunnen dwarsbomen. Maar het Mexicaanse bedrijf bezit nog steeds een meerderheid van het stemrecht in Modelo via de controle van houdstermaatschappij Diblo, en Anheuser-Busch is misschien niet in staat de hoogste prijs te bieden. Daarom zou Modelo er goed aan doen zichzelf te koop aan te bieden, nietwaar?

Dit is het punt waarop de relatie een lastige wordt. Beide partijen hebben het ‘recht van eerste weigering’ als de ander haar belang wil verkopen. Als een derde probeert het belang van Anheuser-Busch of Modelo te kopen, heeft de ander de optie om dezelfde prijs te bieden. Kortom, Modelo kan zichzelf niet in de etalage zetten zonder Anheuser-Busch een kans te geven.

De aandeelhouders van Anheuser-Busch zouden natuurlijk graag zien dat het concern een zo laag mogelijke prijs biedt voor Modelo. In die zin komen de belangen van Modelo en Anheuser-Busch niet langer volledig overeen. Daarom heeft Fernandez er verstandig aan gedaan uit de raad van commissarissen van Anheuser-Busch te stappen.

Toch hoeft de Amerikaanse brouwer nog niet te wanhopen. Ook al is hij misschien niet in staat Modelo nu meteen te kopen, een concurrerend bod zou van pas kunnen komen om InBev te dwingen een hogere prijs te bieden. Modelo heeft al een Mexicaanse beursnotering, maar het aantal aandelen in de vrije verkoop is beperkt. Voor een belang van 50 procent is een hoge premie vereist. Als Modelo een bieder zou vinden, zou dat het bedrijf een nieuwe, hogere waarde geven. Anheuser-Busch zou InBev dan tegemoet kunnen treden met een krachtiger, op de waarde gebaseerde verdediging.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • John Foley
    • Lauren Silva