Alvast naar Italië

Avond aan avond google ik de schitterendste Italiaanse agriturismi bij elkaar. Op zoek naar hét vakantiehuis waar wij onze zomer door willen brengen. Aangezien ‘wij’ ernstig verdeeld zijn in een kamp dat per se een zwembad en een trampoline wil en een kamp dat kalmpjes in de schaduw van een grote cipres vijftien boeken wil lezen, zijn wij er nog niet uit. Wel heb ik intussen een knagende heimweehonger ontwikkeld naar Italiaanse vakanties van weleer. De spaghetti met niets dan tomaat, mozzarella en basilicum op een pleintje in het Romeinse Trastevere. De bruschetta met bonen in die osteria op een Toscaanse heuvel. Chocolade in Perugia. Citroengelato aan de oever van het Lago Maggiore. Mens, ik kan bijna niet wachten. Denk dat ik alvast maar ga. Ik zie je vanavond in Rome.

Voor 2 personen:

200 g spaghetti

4 -5 sappige tomaten

1 bol buffelmozzarella

een handje basilicumblaadjes

extra vergine olijfolie

Kook de spaghetti in ruim gezouten water beetgaar. Snijd de tomaten en mozzarella in grove stukken. Scheur de basilicumblaadjes wat kleiner. Meng tomaten, mozzarella, basilicum, een royale scheut olijfolie, zout en versgemalen peper in een schaal. Meng er de gloeiendhete spaghetti door en serveer onmiddellijk. Kom niet in de verleiding extra dingen toe te voegen als knoflook of balsamicoazijn of wat dan ook. Het gaat bij deze pasta om de eenvoud, en om het contrast tussen warm en koud.

Janneke Vreugdenhil

De nrc.next-barbecuewedstrijd komt eraan. Stuur nú jouw beste barbecuerecept naar nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil