Zwoel Harderwijk

‘t Nonnetje, Vischmarkt 38, Harderwijk, 0341-41 58 48, www.hetnonnetje.nlEten Gastvrijheid Entourage

De Harderwijker boulevard – met zicht op Veluwemeer, Dolfinarium en parkeerterrein – heeft qua eetcultuur trekken van Scheveningen, maar achter de stadspoort manifesteert de Vischmarkt zich met een voor Rouvoetland onvermoed mediterraan karakter. Op het lommerrijke plein met verlokkelijke terrassen dragen restaurants roomse namen als de Basiliek en ’t Nonnetje.

Het interieur van ’t Nonnetje is allerknust en de oranje grot terzijde lijkt klaar voor een verschijning van de Maagd Maria. Voor het overige is er minder kuisheid en ingetogenheid dan je zou verwachten, tafels en vensterbanken zijn voorzien van wellustig vrouwelijke naakten in brons. En dan laat de chef van ’t Nonnetje zich ook nog eens inspireren door de moleculaire gastronomie die in Noord-Spanje zijn geboortegrond heeft. Je krijgt hier geen eten op je bord, maar ‘texturen’. Dat laat zich goed illustreren met de amuse van komkommer en haring. Er is geen komkommer te bespeuren, de komkommersmaak manifesteert zich in drie gedaanten, als schuim, ijs en crème. Er staan ons nog meer structuren te wachten, van bloemkool, rode biet en framboos. De chef weet de modieuze culinaire trukendoos op het juiste moment te openen en integreert de kunststukjes perfect in een Frans georiënteerde kookstijl.

Er valt echt wat te genieten voor iets meer dan 100 euro per persoon. Al kampen we met karige porties. De ‘filet americain van Waterlant’s moerkalf met ‘Perla’ kaviaar, brickdeeg met gekonfijte kalfswang, bloemkoolcrème en kruim van hazelnoot’ klinkt op papier als een bord vol, maar op het bord valt dat tegen. Waarom zou je van iets wat zo lekker is, zo weinig op een bord leggen? Gelukkig is de verstrekking van het brood genereus.

Trots als een vader op zijn pasgeboren kind toont de chef aan tafel het lamszadel, sissend en bruisend dat het een aard heeft in de oranje braadpan. Het mag er zijn, later komt het getrancheerd op het bord met asperges, verse morilles, tuinboontjes en een kroketje à la flamande. Daarbij schenkt de gastheer een zondoorstoofde rode wijn uit de Languedoc, zwoel als een zomeravond op de Vischmarkt.

Joep Habets

    • Joep Habets