Zieke dirigent Jansons zegt concerten af

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 21 JUNI. Mariss Jansons, de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, heeft gistermiddag last gekregen van hartritmestoornissen en is opgenomen in het Amsterdamse ziekenhuis AMC. Inmiddels gaat het beter met hem, maar hij zal er volgens orkestdirecteur J.W. Loot nog wel enige tijd moeten blijven. Donderdagavond dirigeerde Jansons nog de Turangalîla-symfonie van Messiaen, de uitvoering daarvan gisteravond werd overgenomen door de dirigent Theo Wolters, de ex-trompettist van het orkest die Jansons assisteerde bij het instuderen van het enorme werk. Ook morgenavond treedt Wolters aan. Concerten die het orkest volgende week geeft in Amsterdam, Londen en Granada zullen worden overgenomen door Neeme Järvi, de chef-dirigent van het Residentie Orkest. De Letse dirigent Jansons (65) kreeg 1996 in Oslo een hartaanval bij het dirigeren van zijn eerste opera en moest in 2000 op doktersadvies rust nemen.