Wonderschone nacht en eindeloos verdriet

Een week van uitersten voor Oranje. Het begon na de zege op Frankrijk met vertier met spelersvrouwen en eindigde met een zwarte schaduw over de aanloop naar Nederland-Rusland.

Sylvie Meis, ‘de koningin van het EK’ Foto Michael Kooren Sylvie Van der Vaart, wife of Netherlands' Rafael Van der Vaart, waits before their Group C Euro 2008 soccer match against Italy at the Stade de Suisse Stadium in Bern June 9, 2008. REUTERS/Michael Kooren (SWITZERLAND) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY REUTERS

Ward op den Brouw

Zaterdag 14 juni

Kijkcijfers Nederland-Frankrijk (4-1): 7.476.000.

Sylvie Meis (mevrouw Van der Vaart) laat in haar videodagboek voor de Duitse boulevardkrant Bild weten dat de spelersvrouwen de nacht hebben doorgebracht met hun man, in het spelershotel in Lausanne. En dat ze weinig heeft geslapen. „Die Nacht war wunderschön.”

Volle tribunes bij een uitlooptraining van Oranje, in Lausanne. Eén zee van oranjefans.

Zondag 15 juni

Ivo Niehe vertelt bij Jack van Gelder in het tv-programma Studio Sportzomer wat de successen van Oranje in het vaderland teweegbrengen. „Het is echt een stuk levensgeluk wat er gebeurt.”

Maandag 16 juni

Het monument in de Oranjepolder van Hank (Noord-Brabant) dat herinnert aan de crash van een Britse bommenwerper in 1944, is bijna helemaal oranje geschilderd, meldt het persbureau ANP.

Voor een derde van de Nederlanders is Welpie van Albert Heijn de meest favoriete winkelactie tijdens het EK voetbal, zo blijkt uit een enquête onder 2.200 mensen. Ongeveer een op de acht Nederlanders vindt de reclames op tv over het EK allemaal even irritant.

Bij Oostenrijk-Duitsland (0-1), op de eretribune van het Ernst Happel Stadion in Wenen, draagt de bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, een oranje jasje.

Drie EK-nummers in de top-100. Hoogst genoteerd is Wolter Kroes met Viva hollandia. Hij staat op nummer twee. Refrein: ‘We zijn er weer bij en dat is prima, Viva Hollandia./ We houden van het leven de liefde en de lust./ We feesten door tot ’s avonds laat nog lang niet uitgeblust.’

Johan Cruijff op televisie over spelers van Oranje die na de wedstrijd hun kinderen op het veld laten komen: „Niet dat het me irriteert, maar dat kun je beter doen als je gedoucht bent. Dan kun je er rustiger mee zitten.”

Dinsdag 17 juni

Het tijdschrift Sportweek geeft tien redenen waarom het ‘dreamteam’ van Nederland Europees kampioen wordt.

In AD SportwereldPro en De Telegraaf weer de vermoedelijke opstellingen voor Nederland-Roemenië, de laatste van de drie groepsduels. Weer scoort De Telegraaf beter, aanzienlijk deze keer.

Nederland B-Roemenië, in Bazel: 2-0. Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie scoren.

In het St. Jacob-Park in Bazel leggen medewerkers van een Nederlands grasbedrijf de laatste hand aan de nieuwe grasmat (kosten: 200.000 euro). Daar speelt Nederland vier dagen later de kwartfinale, op donderdag al Portugal-Duitsland. Het veld oogt als een lappendeken.

Woensdag 18 juni

Khalid Boulahrouz verlaat de training in Lausanne, „wegens familie-omstandigheden”.

De NOS laat weten dat Frank Snoeks (52) op 29 juni het commentaar verzorgt bij de finale.

‘Dank u wel Oranje!’, luidt de Nederlandse kop van de Berner Zeitung bij het vertrek van de meer dan een half miljoen Nederlandse supporters die de stad tijdens de groepsronde van het EK bevolkten. „Es war die letzte der drei orangen Wellen, die gestern über Bern hinwegfegte”, schrijft Stapi Tschäppät. „Zum letzten Mal machten die Holland-Fans Bern gestern zur temporären Hauptstadt Hollands.”

Bekend wordt dat de supportersvereniging van Oranje van de gemeente Bern als dank voor een mooie tijd de middenstip krijgt van het Stade de Suisse, waar Oranje zijn drie groepswedstrijden won. In een glazen kist.

Een (internet)aanbieding voor de kwartfinale van Oranje: 1e categorie tickets DUS GEGARANDEERD DE BESTE PLAATSEN, in combinatie met busreis (hoeft niet mag wel), hotel in Bazel, diner en ontbijt. NU SLECHTS 1899,- EURO P.P.

Sylvie Meis is de EK-koningin, blijkt uit een lezersenquête van Bild. Uit ’t juryrapport: ‘Kein Wunder: Das Multi-Talent (Moderatorin, Schauspielerin, Fotomodell) ist sympatisch, intelligent und wunderschön.’

Ruim 60 procent van de Nederlanders wil dat alle spelers van het Oranje het Wilhelmus meezingen, blijkt uit een peiling van onderzoeker Maurice de Hond.

Door een 2-1 zege op Zweden verzekert Rusland zich van een plaats in de kwartfinale. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink treft Nederland.

Donderdag 19 juni

De 137 meter hoge tv-toren in Goes wordt oranje verlicht. De verlichting is voorlopig sober, maar zal bij verdere successen van het Nederlands elftal steeds feestelijker worden verlicht.

Aan het eind van de ochtend wordt bekend dat de woensdag in een ziekenhuis in Lausanne te vroeg geboren dochter van Khalid Boulahrouz is overleden. De verdediger laat de bondscoach weten dat hij zaterdagavond tegen Rusland wil en kan spelen. De vreugde bij Oranje over de fraaie resultaten maakt plaats voor verdriet.

Een statistisch houvast: het Nederlands elftal heeft vijf keer eerder op 21 juni gevoetbald en geen van die duels verloren.

Vrijdag 20 juni

Rekenwerk van de Rijksuniversiteit Groningen: Nederland scoorde in de groepsronde 1 goal per 5,4 schoten, Rusland 1 per 12,3. Daarnaast leidden meer acties van Rusland tot balverlies, 16 procent ten opzichte van 12 procent voor Nederland.

    • Ward op den Brouw