Weg uit de sleur

Laurens Vet Foto Jørgen Krielen Laurens Vet (54) Vorige beroep: belastinginspecteur Huidige beroep: nalatenschapadviseur (www.bestevaernalatenschapbeheer.nl) © Jorgen Krielen / Amsterdam, 16-06-2008 / Laurens Vet. Krielen, Jorgen

‘Het ondernemerschap heeft mij altijd getrokken. Het zit een beetje in mijn bloed. Mijn vader had een aannemersbedrijf en mijn broers zijn ook allebei aannemer. En mijn vrouw heeft een goed lopend bedrijf als huidtherapeut. Ondertussen werkte ik zelf al 25 jaar bij de Belastingdienst. Ik werd in de jaren tachtig aangenomen als deurwaarder. Dat was niet eenvoudig, want ze wilden mensen met mavo en mijn psychologentitel was een belemmering. Ze pushten me om te proberen hogerop te komen, dus ben ik fiscaal recht gaan studeren. Ik heb jaren met plezier als belastinginspecteur gewerkt, maar op een gegeven moment wordt het een herhaling van zetten. Elke ochtend om half 7 opstaan en naar mijn werk gaan: ik wilde weg uit de sleur. Toen de levensloopregeling werd ingevoerd, deed ik direct mee. Een tijd lang heb ik vrijwel mijn hele salaris opzij gezet, waardoor ik nu 27 maanden doorbetaald verlof heb. Die periode gebruik ik om mijn bedrijf op te zetten.

Ik help mensen bij hun nalatenschapsplanning. Er is veel vergrijzing en er is veel vermogen, alleen al doordat mensen een eigen huis hebben. Dit moet wel een gat in de markt zijn. Ik richt me overigens ook op jongeren. Bij stellen is er meestal eentje die de financiën doet en de ander weet van toeten noch blazen. Dan maak ik een dossier waar alles in zit: bankrekeningen, verzekeringen, abonnementen, automatische afschrijvingen. Daarvoor reken ik een vast tarief van 300 euro. Voor estateplanning en afwikkeling van nalatenschappen werk ik met uurtarieven.

Omdat ik geen kapitaal achter me heb, doe ik zoveel mogelijk zelf of met hulp van familie en vrienden, zoals het maken van een website en het ontwerpen van een layout. Ik bezoek de mensen thuis en sla de gegevens op in mijn laptop. Een kantoor is niet nodig en zodoende kan ik mijn kosten en dus ook mijn tarieven laag houden.

Mijn zoon heeft de naam Bestevaer bedacht. Dat was een eretitel die de bemanning van een schip vroeger aan de kapitein gaf. Goed varen en als een vader zijn. Dat spreekt mij aan. Nu plaats ik advertenties en praat ik met notaris- en belastingadvieskantoren. Inmiddels heb ik mijn eerste klant. Dat ik als ondernemer geen vast inkomen heb, vind ik geen nadeel. Ik vind het juist stimulerend.’

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken