Van Basten : Oranje is de underdog

Illustratie Dik Bruynesteyn Bruynesteyn, Dik

Bondscoach Marco van Basten vindt dat het Nederlands elftal eerder underdog is dan het Russische elftal. Hij zei dat gisteren tijdens een persconferentie aan de vooravond van de kwartfinale van het EK tussen Nederland en Rusland in het St. Jacob-Park in Bazel.

Van Basten reageerde daarmee op een verklaring eerder op de dag van Guus Hiddink, de bondscoach van Rusland. „We praten over een land met 140 miljoen inwoners tegen zestien miljoen van Nederland. Het is wel degelijk een grootmacht, ook op voetbalgebied. Rusland heeft drie keer in de finale gestaan van een EK (1960, 1964 en 1988) en een keer de titel gepakt. Wij zijn eerder de underdog.”

Van Basten beseft dat elke wedstrijd nu zijn laatste kan zijn als bondscoach. Ontspannen, af en toe grappen en grollen makend, wenste hij zijn collega Guus Hiddink diverse keren „veel geluk” met het vinden van een juiste strijdwijze tegen de sterke punten van Oranje. „We zullen proberen te spelen zoals Spanje tegen Rusland heeft gedaan (de Spanjaarden wonnen met 4-1 van de Russen, red.)”, lichtte Van Basten een tipje van de sluier op over zijn tactiek. „In die wedstrijd hadden de Russische verdedigers grote moeite met de Spaanse spitsen Fernando Torres en David Villa. Hiddink heeft vervolgens enkele wijzigingen aangebracht in het team en daarna is het beter gegaan.”

De verwachting is dat de opstelling van het Nederlands elftal niet veel zal afwijken van de formatie die in het veld kwam tegen Italië en Frankrijk. Mogelijk krijgt Arjen Robben nu een basisplaats. In dat geval kan Van der Vaart als controlerende middenvelder op de plek van Orlando Engelaar spelen.

Oranje speelt vanavond met rouwbanden wegens het overlijden van de te vroeg geboren dochter van Khalid Boulahrouz. Van Basten gaf min of meer aan dat de verdediger in staat moet worden geacht te spelen.

De kwartfinale van het EK tussen Nederland en Rusland wordt vanavond op een lappendeken gespeeld. De nieuwe grasmat in het stadion vertoont allerlei tinten groen en de contouren van de zoden zijn duidelijk zichtbaar.

Hier en daar zijn in het gras ook bruine plekken zichtbaar die duiden op dode sprieten, zoals over een flinke breedte voor het zuidelijke doel. Niettemin toonde Van Basten zich gisteren tevreden over de kwaliteit van de mat die begin deze week door de Nederlandse firma Hendriks uit Heythuysen werd aangelegd. Dit was noodzakelijk na hevige regenval bij de wedstrijd tussen Zwitserland en Turkije. „Het veld is redelijk goed en egaal. Ik heb er geen klachten over gehoord van de spelers”, aldus de bondscoach.

Op de nieuwe grasmat werd donderdag nog het duel tussen Portugal en Duitsland afgewerkt, met af en toe een zware regenbui. De vijftien meter lange en bijna tweeënhalve meter brede zoden geven het veld een vreemd aanzien. „Het ziet er inderdaad raar uit”, beaamde Rafael van der Vaart.

    • Erik Oudshoorn