Tomaten met tulum

Voor 4 personen als garnituur:6 rijpe trostomaten60 gram broodkruim (van belegen brood)8 eetlepels middelfijn gesneden gladde peterselie2 grote tenen knoflook, overlangs gehalveerd2 volle eetlepels kleine pitloze zwarte olijven3 eetlepels tulum (Turkse schapenkaas)olijfolie extra verginezout en versgemalen zwarte peper

Deze simpele gevulde tomaten zijn een goede garnituur bij gegrilde lamskoteletjes, lamshaas, eendenborst, varkenskarbonades of kippendijen. De tulum wordt tegenwoordig om hygiënische redenen gemaakt in Duitsland en zit in potten met schroefdeksel die in Turkse winkels in het zuivelschap staan. Nog niet zo lang geleden kwam tulum gewoon uit Turkije, verpakt in een hardplastic omhulsel dat de traditionele schapenmaag verving.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de tomaten horizontaal en verwijder met een puntig lepeltje zaadjes en aanhangend vocht. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflookhelften en hak de knoflook fijn met de peterselie. Hak ook de olijven fijn. Vermeng in een kom de helft van het broodkruim met 4 eetlepels olie, het peterseliemengsel, olijven en tulum. Prak alles goed door elkaar en breng de vulling op smaak met een weinig zout (de kaas is al zout) en peper. Vul hiermee de tomaten. Doe het resterende broodkruim in een bolzeef en schud het kruim zoveel mogelijk door de zeef direct boven de gevulde tomaten zodat de vulling bedekt wordt met een vliesdun laagje kruim. Sprenkel nog een heel klein beetje olie over de tomaten.

Bedek de bodem van een ovenschaal met een vliesje olie, zet de tomaten in de schaal en bak ze 30 tot 40 minuten (afhankelijk van het materiaal van de ovenschaal) in de voorverwarmde oven. De ene tomaat is de andere niet dus kijk na 30 minuten hoe de stand is; de tomaten mogen niet uit elkaar vallen. Eventueel kunnen zaadjes en aanhangend vocht van de tomaten op de bodem van de ovenschaal worden gedaan zodat een soort sausje ontstaat.

Florine Boucher

    • Florine Boucher