Televisie Voorkeur

Het CHIO Rotterdam viert dit jaar zijn 60-jarig bestaan. Ned.2, 15.00-18.00u. Germany's Marcus Ehning on his horse "Noltes Kuechengirl" competes in the Rolex Grand Prix jumping event 08 July 2007 during the CHIO World Equestrian Festival in Aachen, western Germany. Beezie Madden of the US won the competition, Roger-Yves Bost of France placed second, Germany's Christian Ahlmann third. Ehning took place 12. AFP PHOTO DDP/PATRIK STOLLARZ GERMANY OUT AFP

ek voetbal

EK Voetbal: kwartfinale Nederland-Rusland. Voorbeschouwing en om 20.40u rechtstreeks verslag met commentaar van Jeroen Grueter. In de rust wedstrijdanalyse door Johan Cruijff. Na afloop een nabeschouwing vanuit het stadion in Bazel. In de studio: Tom Egbers en Johan Cruijff. In de kleedkamer: Jack van Gelder. Ned.1, 19.30-23.35u.

overige sport

NOS Studio Sport: Tennis. O.m. rechtstreeks verslag van de finales mannen en vrouwen enkel in het Ordina Open toernooi in Rosmalen. Ned.1, 12.20-17.50u.

Athletics: European Cup. Rechtstreeks verslag van de Europa Cup voor landenteams vanuit de Franse stad Annecy. Vier landen strijden tegen elkaar: Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Polen. BBC 1, 15.15-18.15u.

Actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met Woet Gianotten, arts, psychotherapeut en seksuoloog. Hij vindt dat er een keurmerk moet komen voor bureaus die sociaal-erotische diensten verlenen aan gehandicapten, zodat deze dienstverlening gezien zal worden als een vorm van zorg voor mensen die hier niet zelf voor kunnen zorgen. Ned.1, 18.25-18.55u.

Nova. Reportage over een gesubsidieerd experiment in Utrecht met een nieuwe aanpak van jonge kinderen (5 tot 7 jaar) met leer- en gedragsstoornissen. Ned.2, 22.45-23.10u.

Documentaire

Vranckx: Kaapstad aan de tik. Kaapstad is een mondaine stad waar de jetset graag neerstrijkt en die geregeld als decor dient voor modereportages. Tegelijk worden nergens méér moorden gepleegd dan hier. Veel zwarten zijn verslaafd aan een agressieve drug die tik wordt genoemd en die hun emancipatie belemmert. Verslaggever Sam Kiley volgt het spoor van de tik door de zwarte wijken waar meer dan 40 procent van de bevolking werkloos is. Maar tik verovert ook langzaamaan de rijke, witte wijken. België 2, 20.10-20.40u.

A history of modern Britain. Laatste aflevering van de serie documentaires over de geschiedenis van het na-oorlogse Groot-Brittannië. Vandaag over het post-Thatcher tijdperk, waarin achtereenvolgens John Major en Tony Blair de Britten ervan proberen te overtuigen dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien. BBC 2, 21.00-22.00u.

The Rolling Stones. Vanavond twee documentairefilms over deze legendarische popgroep. Eerst Gimme shelter, waarin de broers Albert en David Maysles de Amerikaanse tour van The Stones in 1969 vastlegden. De documentaire toont beelden van concerten en studio-optredens. Tijdens een concert op het Altamont Free Concert werd een toeschouwer doodgestoken door een bewaker van de Hells Angels. Een van de cameramannen van de Maysles Brothers legde het drama op film vast terwijl The Stones gewoon door bleven spelen. De tweede documentaire, The Rolling Stones Rock and Roll Circus, is een registratie van een evenement, georganiseerd door The Stones, in december 1968. Met optredens van o.a. Eric Clapton, The Who, Marianne Faithfull en Jethro Tull. Arte, 23.10-1.45u.

amusement

De vrienden van Amstel live! Tiende editie van dit muziekevenement vanuit Ahoy in Rotterdam. Met optredens van o.a. Guus Meeuwis, Normaal, Van Dik Hout, Acda & De Munnik, Di-rect, Belle Perez, De Dijk, Rowwen Hèze en Rob de Nijs. Zij vertolken samen elkaars grootste hits. Herhaling van 9 februari. Ned.3, 21.55-23.35u.

Top Golden Years. Tweede aflevering van een 10-delige serie muziekprogramma’s met beeldfragmenten – soms nog nooit eerder vertoond – uit het TopPop-archief. Vanavond: André van Duin special. Met o.m. Willempie, Tingelingeling en Als je huilt. Presentatie: Ad Visser. Ned.3, 23.35-0.05u.

kunst en cultuur

Kunstuur. Het eerste deel van een tweeluik over de totstandkoming van de beeldententoonstelling in Sonsbeek bij Arnhem. Verder aandacht voor de onbekende Nederlandse kunstenaar César Domela. In ‘Groene monumenten’: landgoed Wiersse in de Achterhoek. Ned.2, 17.00-17.55u.

nrc.tv

n de vijfde aflevering van nrc kamatube luistert Kamagurka naar een kanonnade van Bekende Vlaming Sergio. Ook op nrc.tv: nrc rocks N.E.R.D. en nrc kookt chorizo met avocado en tomaat. Te zien via nrc.tv, nrc.nl en nrcnext.nl.