Sunnitische groep doodt Iraniërs

De sunnitische extremistische groep Jundollah heeft twee van zestien Iraanse grenswachten vermoord die zij vorige week in het Iraanse grensgebied met Pakistan had ontvoerd. Dat heeft het Saoedische satelliettelevisiestation Al-Arabiya gisteren gemeld.

Al-Arabiya toonde videobeelden van twee geblindoekte mannen die op de grond knielden. De nieuwslezer meldde dat niet de volledige film zou worden getoond, omdat deze te schokkend zou zijn voor de kijkers. De Iraanse regering had niet meteen commentaar.

Jundollah, dat banden zou onderhouden met het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda en in elk geval de methoden ervan hanteert, dreigde donderdag alle zestien gijzelaars te vermoorden als Teheran niet inging op haar eisen, waaronder de vrijlating van een aantal gevangen medestrijders. De groep ontvoerde de grenswachten zaterdag, kort nadat de Pakistaanse autoriteiten vier Jundollahleiders aan Iran hadden uitgeleverd, en namen hen mee naar Pakistan.

Jundollah zegt op te komen voor de sunnitische bevolking in het zuidoosten van het land. De organisatie is actief in de Iraanse provincie Sistan-Baluchistan, waar een belangrijk deel van de bevolking sunnitisch is. Iran is verder in meerderheid shi’itisch. In totaal telt het land 6 miljoen sunnieten op 68 miljoen inwoners.

De groep ontvoerde vorig jaar dertig mensen in Sistan-Baluchistan, die vervolgens naar Pakistan werden meegenomen. Pakistaanse troepen bevrijdden hen. Ook eiste Jundollah de verantwoordelijkheid op voor een aanval op een bus met Iraanse revolutionaire gardisten, waarbij elf doden vielen. De provincie is voorts een bolwerk van drugssmokkelaars. Politieke strijd en criminaliteit gaan er hand in hand.

Iran heeft de Verenigde Staten en Groot-Brittannië er vaak van beschuldigd te proberen het land te destabiliseren via steun aan Jundollah en andere etnische en religieuze strijdgroepen. De VS op hun beurt beschuldigen Iran van steun aan shi’itische milities in Irak. (Reuters, AP, AFP)