Sopraan hervat rol 55 kilo lichter

De Amerikaanse sopraan Deborah Voigt is terug in het Londense Royal Opera House Covent Garden waar ze vier jaar geleden werd ontslagen. Ze moest weg omdat ze te dik was voor het kleine zwarte jurkje dat hoorde bij haar rol in Strauss’ opera Ariadne auf Naxos. Vijfenvijftig kilo lichter is Deborah Voigt (47) inmiddels, na een maagoperatie, en ze zingt nu in Ariadne auf Naxos, in exact hetzelfde kleine zwarte jurkje.

Het ontslag van topsopraan Voigt ontketende destijds een heftig debat over de vraag wat belangrijker is in opera: hoe je eruit ziet of hoe je zingt. Vroeger was het heel gewoon dat de sopranen in de grote maten vielen. Tegenwoordig is ook bij opera het beeld belangrijker geworden. Voigt erkent dat nu, maar zegt ook dat die nadruk op uiterlijk zijn grenzen moet hebben.

Voigt geeft toe dat ze vier jaar geleden niet op haar plaats was in Ariadne auf Naxos. Ze zegt dat haar afvallen haar gezondheid dient en geen knieval was na haar ontslag. Op een YouTube-filmpje, ook te bereiken via de site van Covent Garden, praat ze daar opgewekt over met het zwarte jurkje, dat een mannenstem heeft. In het komische filmpje komt de jurk bij Voigt op bezoek om het goed te maken, als ex-minnaar die haar aan de kant heeft gezet. Voigt: „Wil je wat drinken, of eten?” Het jurkje zegt: „Size doesn’t matter” en, na een pittig gesprek: „What a diva!”

Bekijk het filmpje via nrc.nl/kunst

    • Kasper Jansen