Slangenembryo

Slangenembryo Slangen kunnen meer dan driehonderd wervels hebben, de mens bezit 33 stuks en kikkers leven met slechts zo’n tien wervels. Hoe die variatie in wervels – oftewel in lichaamssegmenten – ontstaat, bleek uit onderzoek met embryo’s van de rode rattenslang (Pantherophis guttatus), hierboven. Een groep ontwikkelingsbiologen rond Olivier Pourquié uit de Amerikaanse staat Missouri ontdekte dat de slang met zijn 315 wervels niet zo uitzonderlijk is. Net als andere gewervelde dieren ontwikkelt hij zijn segmenten stuk voor stuk uit een weefsel in het achterlijf, het ‘presomitische mesoderm’. Van dat weefsel hebben de slangen niet meer dan andere dieren. Ze weten er veel meer wervels uit te laten groeien, doordat de embryo’s zich langzaam ontwikkelen en de segmenten klein zijn, zagen de Amerikanen. Een rattenslang-embryo maakt elke honderd minuten een nieuw segment. [HvS]

Slangen kunnen meer dan driehonderd wervels hebben, de mens bezit 33 stuks en kikkers leven met slechts zo’n tien wervels. Hoe die variatie in wervels – oftewel in lichaamssegmenten – ontstaat, bleek uit onderzoek met embryo’s van de rode rattenslang (Pantherophis guttatus), hierboven. Een groep ontwikkelingsbiologen rond Olivier Pourquié uit de Amerikaanse staat Missouri ontdekte dat de slang met zijn 315 wervels niet zo uitzonderlijk is. Net als andere gewervelde dieren ontwikkelt hij zijn segmenten stuk voor stuk uit een weefsel in het achterlijf, het ‘presomitische mesoderm’. Van dat weefsel hebben de slangen niet meer dan andere dieren. Ze weten er veel meer wervels uit te laten groeien, doordat de embryo’s zich langzaam ontwikkelen en de segmenten klein zijn, zagen de Amerikanen. Een rattenslang-embryo maakt elke honderd minuten een nieuw segment. [HvS]