Rechters negeren criminele getuigen

Het Openbaar Ministerie heeft twee nederlagen geleden in onderzoeken naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. In beide zaken werd gebruik gemaakt van kroongetuigen uit het criminele milieu.

De rechtbank in Haarlem verklaarde gisteren het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de zaak tegen twee verdachten die werden verdacht van een poging tot moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout in 2000.

De twee verdachten, de 52-jarige Maruf M. en de 43-jarige Nico V., werden in 2001 ontslagen van rechtsvervolging omdat er onvoldoende bewijs was tegen hen. Het onderzoek werd heropend nadat zich twee kroongetuigen hadden gemeld. De rechtbank achtte de verklaringen van de gebroeders van L. onbetrouwbaar. Daarmee viel een cruciale bouwsteen onder de nieuwe zaak weg.

In een ander groot liquidatie-onderzoek besloot de rechtbank in Amsterdam gisteren dat twee verdachten niet langer meer worden vastgehouden voor betrokkenheid bij de moord op hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman. Belangrijkste bewijs in die zaak is afkomstig van kroongetuige Peter la S., die door de rechter eerder als betrouwbaar werden gekwalificeerd. Volgens de rechtbank is er in het onderzoek naar de moord op Houtman echter onvoldoende bewijs waarmee de verklaringen van La S. kunnen worden onderbouwd.

De twee mannen, Ali A. en Sjaak B., blijven in voorlopige hechtenis in verband met hun vermeende betrokkenheid bij het plannen van een nooit uitgevoerde liquidatie op een Turkse crimineel. Ook die zaak wordt gedragen door de verklaringen van kroongetuige La S. In die zaak is volgens de rechtbank wel voldoende bewijs voor een verlenging van de voorlopige hechtenis.

Over drie maanden toetst de rechtbank de voortgang van het onderzoek opnieuw. De inhoudelijke behandeling van deze zaken begint op zijn vroegst in 2009. Naast Ali A. en Sjaak B. worden in die zaak ook Jesse R. en kroongetuige Peter la S. zelf vervolgd. Het onderzoek tegen Jesse R. is nog in volle gang. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij tenminste zes liquidaties of pogingen daartoe. Naar een aantal andere verdachten loopt nog onderzoek.

Meer over het liquidatieonderzoek: nrc.nl/onderwereld