Proces tegen Ersoy na kritiek op Turks leger

Zangeres Bülent Ersoy Foto AFP (FILES) This file picture taken on August 24, 2005 shows famous Turkish transexual singer Bulent Ersoy speaking during a press conference in Istanbul. Ersoy, who is one of the country's most popular singers, goes to trial on June 18, 2008, accused of "making the public detest the military service" after she made comments on Turkish television in February, 2008. AFP PHOTO / FILES AFP

Zit de Turkse transseksuele zangeres Bülent Ersoy binnenkort achter de tralies? Een aanklager in Istanbul eiste deze week tussen de negen en dertig maanden tegen de zangeres omdat zij het Turkse publiek tegen het leger zou hebben opgehitst. In februari zei Ersoy op de Turkse televisie dat zij haar kinderen – als zij die had – niet in het leger zou laten gaan om tegen Koerdische rebellen te vechten: „Dan zou ik ze naar hun graf sturen.”

Ersoys opmerking viel verkeerd bij het nationalistische deel van de natie. Vooralsnog besteedt Turkije niet overmatig aandacht aan het proces tegen Ersoy. Als zij in het nieuws komt, dan gaat het vooral om haar privé-leven. Ersoy (56) heeft een neiging om te trouwen met erg jonge mannen die dan na enige weken al tot de conclusie komen dat de transseksueel toch niet is wat zij zochten.

Ersoy is een grote ster in Turkije. Het tv-programma Popstar alaTurka, waarin zij optreedt, is een hit. In deze talentenjacht voor klassieke Turkse muziek treedt zij op als jurylid. Sinds vorig jaar heeft ze een turbulente relatie met een van de kandidaten.

Toch kan de zaak-Ersoy op termijn tot hoofdbrekens leiden voor de Turkse autoriteiten. Toen zij deze week niet kwam opdagen bij het proces,gaf de rechter haar het bevel volgende keer wel te komen. De gerechtelijke politie kan haar desnoods met geweld naar het gerechtsgebouw brengen. Een celstraf voor Ersoy zou Turkije ook in rep en roer brengen. Of het allemaal zo ver komt, staat overigens nog te bezien.

Ersoy is niet de eerste bekende Turk die voor het gerecht wordt gedaagd wegens belediging van het leger, maar meestal lopen zulk soort processen met een sisser af.

Ersoy werd in 1951 als man geboren. Vrij snel na zijn debuut in 1971 brak hij nationaal door met zijn op traditionele Turkse muziek gebaseerde pop. In 1981 onderging hij een geslachtsaanpassing, waarna zij tijdelijk een optreedverbod kreeg en herhaaldelijk in de cel belandde.

    • Bernard Bouwman