Nieuwe verzakkingen door metro mogelijk

Een verzakking van woningen bij de aanleg van de metrolijn door de Amsterdamse binnenstad kan zich in principe opnieuw voordoen. Dit hebben de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (Infrastructuur, PvdA) en het Projectbureau Noord/Zuidlijn gisteren gezegd.

Door een lekkage in de betonnen westwand van een toekomstig metrostation aan de Vijzelgracht zijn donderdag vier monumentale panden verzakt. De bewoners moesten de huizen met de scheefgezakte ramen en muren vol scheuren ’s avonds laat verlaten.

De dienst Milieu en Bouwtoezicht heeft gistermiddag twee panden vrijgegeven. In de twee andere panden vindt dit weekend eerst technisch onderzoek plaats. Herrema gaf aan dat de gemeente aansprakelijk is voor de schade: „Daar zijn we voor verzekerd.” De omvang van de schade moet worden onderzocht.

„We nemen aanvullende maatregelen om herhaling te voorkomen”, zei Johan Bosch van het Projectbureau. „De kans dat het weer gebeurt is klein, maar kan niet worden uitgesloten.” Ook Herrema gaf aan dat „dit soort gevallen niet helemaal voorkomen kan worden”. Het technische mankement dat de Vijzelgracht parten heeft gespeeld, komt meer voor langs de metrolijn.

Bij de aanleg worden betonnen wanden gestort van veertig meter diep en bijna drie meter breed. Aan de rand wordt een voegrubber aangebracht, met behulp van een stalen voegplank. Die plank wordt verwijderd als er een wand wordt naast gestort. In enkele gevallen kon de voegplank niet worden weggehaald, door ‘omkrullend’ beton. Op die plaatsen is het voegrubber recht in plaats van gebogen, waardoor het grondwater minder goed wordt geweerd.

Om problemen zoveel mogelijk te voorkomen zijn de bouwvakkers de laatste tijd iets meer grofkorrelig beton gaan gebruiken, aldus Bosch.