Mijn advies: Geef die Russen de bal maar!

Ik zag op internet in mijn Zwitsers hotel op 2.000 meter hoogte dat Johan Derksen van VI de kwartfinale van vanavond tegen Rusland als een formaliteit beschouwt voor Oranje. Het kwaliteitsverschil zou schrijnend zijn, ten gunste van het Nederlands elftal. Zo poneer je een stelling! Ik vond de Russen tegen Zweden best aardig spelen. Ze kregen de ruimte en dan kunnen ze veel met hun gigantische loopvermogen. Rusland maakte twee doelpunten, het hadden er ook vijf kunnen zijn. Maar ik ben wel van mening dat ze het moeilijk krijgen als je ze onder druk zet. Dan worden ze redelijk slordig. Ik zou Oranje willen adviseren: geef ze de bal maar. Zorg dan dat je zelf goed staat en ga vervolgens storen bij de middenlijn. Haal de ruimte bij ze weg. Dat deden de Spanjaarden ook.

Je ziet aan hun keeper Igor Akinfejev dat ze nog onervaren zijn. Hij is fysiek een fenomeen, kan een bal dertig meter de lucht inschieten. Ondanks de potentie die hij onmiskenbaar heeft, vind ik hem kwetsbaar. Oranje moet hem maar laten ontdekken hoe wreed de wereld is. Het Nederlands elftal zal de ervaringen van het wereldkampioenschap in 2006 meenemen in deze wedstrijd. Daarnaast hebben de spelers van het A-team sinds vorige week vrijdag geen duel meer gespeeld, terwijl de Russen woensdag nog vol aan de bak moesten.

De kwartfinale van vanavond krijgt een extra dimensie doordat Guus Hiddink coach van Rusland is. Hij kent de Nederlandse spelers natuurlijk van haver tot gort. Wat is nu zijn geheim? Guus heeft mij eens verteld dat hij alle generaals en bondsbonzen, die rondom het nationale elftal hingen, heeft weggejaagd. Daarmee dwong hij enorm veel respect af bij de spelers. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt, die jongens hebben hun hele leven tegen grote petten aangekeken. Hij heeft ze ook een grote mate van vrijheid gegeven. Guus is absoluut de baas. Dankzij al dit soort zaken gaan de spelers voor hem door het vuur.

Vanavond zal verder blijken of Khalid Boulahrouz in staat is te spelen. Het overlijden van zijn te vroeg geboren dochtertje was voor hem en zijn vrouw natuurlijk een enorm ingrijpende gebeurtenis. Er zijn spelers die op het veld een knop kunnen omdraaien. Als hij dat kan, waarom zou je hem dan niet opstellen?

Johan Cruijff heeft de polemiek geopend over de afstanden die de internationals van het Nederlands elftal afleggen. Het is op dit EK een noviteit dat er wordt geregistreerd hoeveel meters de spelers lopen tijdens de wedstrijd. Van der Vaart kwam op twaalf kilometer en dat zou volgens Cruijff betekenen dat hij niet bekeken speelt en te veel meters maakt. Ik denk dat de dynamiek in het hedendaagse voetbal steeds belangrijker wordt. Het gaat vooral om korte sprintjes. Een voetballer die niet veel kan lopen, krijgt het steeds moeilijker.

De Duitsers staan er nu goed op. Ze speelden tegen de Portugezen nog met één spits en gaven hun tegenstander op het middenveld geen ruimte. Duitsland was vooral gevaarlijk bij de vrije trappen en die werden door Portugal slecht verdedigd. Tv-commentator Frank Snoeks had een goede opmerking over Cristiano Ronaldo: „Hij wil de leider en het orkest tegelijk zijn.” Dat gold voor meer Portugezen. Ze waren te veel met zichzelf bezig en voetbalden zoals vroeger op straat.

    • Foppe de Haan