Mannenacht?

Na een laatste plaats in Luzern (begin juni) plaatsten de roeiers van de mannenacht zich woensdag met een nieuwe coach en gewijzigd team alsnog voor de Spelen. Hoe kan dat?

Koen van Nol, topsportcoördinator Nederlandse roeibond: „Bij de wereldbekerwedstrijd in Luzern lag de Acht niet op koers. Er was geen magie. De noodzaak van vers bloed werd duidelijk. We hebben de stuurman, belangrijk voor de tactiek en aanmoedigingen, vervangen [Hergen Meijer voor Peter van Wiersum]. We hebben twee nieuwe jongens [Meindert Klem en Olivier Siegelaar] ingebracht die technisch en fysiek sterk zijn. En we hebben de coach gewisseld. Jan Klerks [ontslagen] is technisch een goede coach, maar charisma en leiderschapskwaliteiten zijn niet zijn sterkste punt. Er was behoefte aan ander leiderschap, iemand die de boel door elkaar schudt. Het was geen paniekvoetbal. Hadden we niets gedaan dan was het niets geworden. Klem en Siegelaar [wilden in dubbeltwee naar Spelen] hebben we uitgetest; ze waren snel gewend aan het boordroeien. De optelsom van alle wisselingen heeft bij de jongens iets teweeggebracht, een soort oerdrift.”

Nico Rienks, won met de Holland Acht goud bij de Spelen in 1996: „Het ging zo waardeloos in Luzern, dat er veel móest veranderen. Dan hoop je dat het goed uitpakt. Klem en Siegelaar hebben in een ander boottype geroeid, maar het zijn niet zomaar ‘een paar anderen’. Het zijn twee goede jongens die bijdragen aan het vermogen van de Acht. En Diederik Simon [Rienks’ teamgenoot in Atlanta] kwam beter tot zijn recht als slagman. De wisseling van de stuurman was ook goed. Als resultaten uitblijven en de stuurman maar wat blijft roepen, sukkelt de rest van de boot in slaap. Met een nieuwe stuurman heb je een fris geluid aan boord. En met een nieuwe coach [Australiër David McGowan] heb je ook andere ogen en geluiden langs de kant. Het fanatisme dat Australiërs hebben, missen wij. Die alles-of-niets-mentaliteit inspireert.”

Mark Emke, (overkoepelend) mannenbondscoach: „Ze hebben een enorme stap gemaakt. Na Luzern moest een aantal zaken omgegooid worden. Zoals twee nieuwe roeiers die hard getraind hadden en fitter en sterker waren. Het was een gok om Klem en Siegelaar, gewend aan de skull, op hoog niveau in te zetten in het boordroeien. Maar David McGowan kan dat in korte tijd inpassen en een team neerzetten. De samenwerking tussen David en Diederik Simon, met zijn kennis en ervaring, was belangrijk voor deze omslag. Simon is opgestaan en heeft de boel bij de hand genomen.”

Diederik Simon, slagman Mannenacht die woensdag het olympisch kwalificatietoernooi in Poznan won, behaalde met de Holland Acht olympisch goud (1996) en zilver (2004): „Mijn voortrekkersrol? Je overlegt met de andere roeiers; die komen ook met ideeën over wisselingen. Uiteindelijk zeg ik het dan. Wellicht accepteren ze dat eerder van mij, wegens mijn ervaring. Als je bekijkt waar we stonden en waar we nu staan, hebben we een grote stap gemaakt. Ik ben blij dat we dat voor elkaar hebben gekregen. Er moest iets gebeuren. We hadden een goede stuurman, maar die was wat te zwaar. De beslissing om mensen te vervangen en de opstelling in de boot te veranderen, was een gok die verkeerd had kunnen uitpakken. We hadden eigenlijk te weinig tijd om de wisselingen uit te testen, maar hadden niets te verliezen. Het was ook noodzakelijk om een ander geluid van de kant te horen. Als je toch bezig bent met een grote verbouwing, bekijk je verschillende facetten. Daarbij hoort ook de coaching.”

Jan Klerks, vervangen als coach Mannenacht: „Alle wisselingen hebben in korte tijd een opmerkelijke ommekeer teweeggebracht. De wissels hebben voor een push gezorgd. De coachwissel was het belangrijkst. Dave is een inspirator die iets extra’s kan brengen. Ik ben blij dat het goed heeft uitgepakt en dat ik daarvan getuige ben, weliswaar in de rol van supporter in plaats van coach. Het aparte was dat ik, anderhalve dag nadat ik twee roeiers had moeten vervangen en teleurstellen, zelf aan de beurt was. Dat hoort erbij. Ik heb het voorrecht gehad meerdere Spelen als coach mee te maken. Dan is het makkelijker om te zeggen: deze Spelen zonder Jan Klerks.”

    • Pieter de Vries