Jeugdliga bereid ‘tot moord’ voor ANC-leider Zuma

Hij had zich niet versproken. Zuid-Afrika had hem ook niet verkeerd verstaan. En de leider van de jeugdliga van regeringspartij ANC is niet van plan een woord terug te nemen uit zijn toespraak van begin deze week toen hij zei: „Wij zijn bereid om voor [ANC-leider] Zuma te sterven, en we zijn bereid voor hem te moorden.”

Het doelwit van die moorden zouden de tegenstanders zijn van Jacob Zuma, de man die vrijwel zeker volgend jaar president van Zuid-Afrika wordt, tenzij hij de komende maanden wordt veroordeeld wegens fraude en corruptie.

De voorman van de jeugdliga, Julius Malema, is er van overtuigd dat de beschuldigingen tegen Zuma onderdeel zijn van een politieke samenzwering die hij letterlijk met vuur en zwaard wil bestrijden. „Wij zijn bereid te sterven en de wapens op te nemen tegen de antirevolutionaire krachten die erop uit zijn onze revolutie terug te draaien”, zei hij tegen de krant The Star. „Het gebruik van het woord ‘moorden’ moet je zien als een uitdrukking van mijn liefde en passie voor Zuma”, zei hij.

De jeugdliga was de motor achter de campagne van de omstreden Zuma die vorig jaar december de race om het leiderschap van de regeringspartij won van zittend president Mbeki. De felle strijd tussen de twee kampen leidde deze week nog tot een steekpartij, waarbij de provinciaal secretaris van het ANC in de West-Kaap een mes in zijn nek kreeg.

De twist verdeelt ook de ANCJeugdliga. Bij de verkiezing van Julius Malema tot leider van de jeugdliga begin dit jaar gooiden leden stoelen naar elkaar en gingen sommigen op de vuist. De jeugdliga speelt van oudsher de rol van vernieuwer binnen het ANC en is de broedplaats van toekomstige leiders. Ook Nelson Mandela begon zijn politieke carrière bij de jeugdliga.

Oppositiepartijen reageerden gisteren furieus op de uitspraken van Malema. De woordvoerders van het grote ANC maanden de zelfstandige jeugdliga tot „voorzichtigheid als het gaat om het aanwakkeren van emoties die de principes van onze organisatie ondermijnen.”